Rahastotietoa

BlackRock: Pääomat virtaavat eurooppalaisiin ETP-tuotteisiin

Globaaleihin ETP-tuotteisiin sijoitettiin viime kuussa 17,2 miljardia dollaria – tämä oli vahvin elokuu viiteen vuoteen.

Eniten rahavirtoihin vaikuttivat kehittyneiden markkinoiden (pois lukien Yhdysvallat) osakkeet ja korkotuotteet, kun huolet globaalin kasvun heikentymisestä palasivat markkinoille ja volatiliteetti kasvoi.

  • Eurooppalaisista ETP-tuotteista osakkeilla oli kolmas peräkkäinen menestyksekäs kuukausi. Kesä–elokuun kumulatiiviset virrat olivat 15,6 miljardia dollaria. Eurooppalaiset osakkeet näyttävät palautuneen huhti–toukokuun laskusuuntauksesta.
  • Sijoitukset eurooppalaisiin ETP-tuotteisiin syöksähtivät 3,8 miljardiin dollariin 24.‒28. elokuuta välisellä volatiilisella viikolla, joka oli vahvin viikko sitten helmikuun alun. Suurin osa kaupoista tapahtui tiistain ja torstain välillä ‒ keskimäärin kauppoja tehtiin 1 miljardin dollarin edestä päivässä.

BlackRockin Pohjoismaiden-johtaja Peter Nielsen kommentoi:

”Eurooppalaisista ETP-tuotteista osakkeet olivat vahvin kategoria niin maantieteellisesti kuin omaisuusluokista ‒ niihin sijoitettiin elokuussa 6,7 miljardia dollaria. Tämä oli vuoden toiseksi paras kuukausi näille tuotteille, mikä heijastaa ostamisen laskevilla markkinoilla (buy-on-dip) jatkuvan sijoitettaessa eurooppalaisiin osakkeisiin.

Eurooppalaisilla osakkeilla on nyt ollut kolme peräkkäistä vahvaa kuukautta, mikä osoittaa niiden päässeen taas nousuvauhtiin. Vuoden 2015 ensimmäisellä vuosineljänneksellä EMEA-alueen eurooppalaiset osake-ETP-tuotteet keräsivät kumulatiivisesti 19 miljardia dollaria Euroopan keskuspankin elvytyspolitiikan ja makrotalouden parantuneiden näkymien tukemana. Huhti–toukokuussa niiden vauhti kuitenkin hidastui – nettomääräisesti tuotteista poistui 2,5 miljardia dollaria – Grexit-huolien hallitessa otsikoita. Kesä–elokuun kumulatiiviset virrat olivat 15,6 miljardia dollaria plussalla, mikä osoittaa sijoittajien olevan jälleen kiinnostuneita ja luottavaisia kotimarkkinoidensa suhteen.

Kehittyviltä markkinoilta poistui 2,1 miljardia dollaria. Elokuu oli kolmas peräkkäinen kuukausi, kun tuotteista poistui varoja nettomääräisesti. Sijoittajat ympäri maailmaa olivat huolissaan Kiinan tilanteesta, mikä johti MSCI Emerging Markets -indeksin merkittävään pudotukseen (21 %) viime kuussa. Elokuu 2015 oli kolmanneksi huonoin kuukausi EMEA-alueella rekisteröityjen kehittyvien maiden tuotteille sitten vuoden 2010 ja hyvin lähellä huonoimpia kuukausia joulukuussa 2014 (–2,3 miljardia) ja kesäkuussa 2013 (–2,4 miljardia).

Elokuun viimeinen viikko alkoi globaalien osakkeiden osalta kehnosti: johtavat osakemittarit laskivat 3‒8 % maanantaina 24. elokuuta ja volatiliteetti oli erittäin korkealla. Viikon loppupuolella tilanne kääntyi nousuun. Suurin osa viikon rahavirroista (3,3 miljardia dollaria) suuntautui kehittyneiden markkinoiden osakkeisiin. Vahvan tuloksen taustalla olivat Euroopan 3,3 miljardin ja Yhdysvaltain 0,8 miljardin dollarin sijoitukset.

Virtaus korko-ETP-tuotteisiin hidastui elokuussa kahden voimakkaan kuukauden jälkeen. Sijoittajat etsivät turvaa Euroopan ja Yhdysvaltain valtionlainoista, joihin sijoitettiin 290 miljoonaa dollaria. Lunastukset kehittyvien markkinoiden lainoista lisääntyivät. Elokuun kahden viimeisen viikon aikana niistä poistui 0,7 miljardia dollaria, joten vuoden alusta lähtien saldo on 1,2 miljardia dollaria miinuksella.”

Kommentoi
Ylös
>