Osakeanalyysit

Oksaharju: Tikkurila on ostohinnoissa

Maaliyhtiö Tikkurila hinnoitellaan nyt selvästi huokeimmin suhteessa nykytulokseensa osaketta kohden, väittää sijoituskirjailija ja osakestrategi Jukka Oksaharju.

Oksaharju vertaili Tikkurilan arvostuskertoimia suhteessa kilpailijoihinsa. ”Vallitsevaan tuloskuntoon nähden toimialan ”kallein” on lähes kaksi kertaa hintavampi kuin Tikkurila”, Oksaharju toteaa Nordnetblogin artikkelissaan.

Lisäksi Tikkurila kohoaa nykyosinkotuotolla mitattuna ylivoimaisesti vertailuryhmänsä kärkeen. Oksaharjun mukaan kolme muuta maalinvalmistajaa eivät tuota edes yhteenlaskettuna samaa osinkotuottoa kuin Tikkurila.

Tikkurilan p/e-kerroin on alle 14 ja osinkotuotto noin 5,7 prosenttia.

Miksi Tikkurila sitten hinnoitellaan markkinoilla alle verrokkien arvostustason?

Oksaharju arvelee että Tikkurilan osakekurssia painaa nyt Venäjän markkinariskin kohouma. ”Yhtiöllä on siellä merkittävää valmistustoimintaa, ja ainakin toistaiseksi myös hyvin kannattavaa liiketoimintaa (myyntiä). Toisaalta osa arvostuskertoimien masennuksesta voitaneen laittaa myös kotimarkkinoiden, Suomen, heikon suhdannetilanteen piikkiin”, sijoituskirjailija perustelee.

Venäjä-riskistä huolimatta Tikkurilan osakkeessa on Oksaharjun mielestä kasvupotentiaalia.

”Pitkässä juoksussa näen kuitenkin Tikkurilassa kaksinkertaisen tuottopotentiaalin. Tällä tarkoitan sekä tuloksen (e) kasvuvaraa että p/e-luvun kasvupotentiaalia”, Oksaharju arvioi.

Markkinatilanteen aikanaan piristyessä Tikkurila saa Oksaharjun mukaan jälleen volyyminsä kasvu-uralle. ”Kun myyntimäärät kasvavat, levenee todennäköisesti myös voittomarginaali, ja yhtiö saavuttaa uusia ennätystuloksia operatiivisesti. Ja mikäli geopoliittiset riskit aikanaan lieventyvät, on Tikkurilalla nähdäkseni selvä potentiaali kuroa umpeen edellä esitettyä eroa p/e-arvostuksessa suhteessa kilpailijoihinsa, joiden suhteellinen Venäjä-riski on selvästi Tikkurilan nykyistä rajallisempi.”

Oksaharju varoittaa kuitenkin tuijottamasta liian yksioikoisesti pelkästään Tikkurilan arvostustasoa.

Sijoittajan ei tule koskaan tehdä lopullisia sijoituspäätöksiä pelkästään suhteellisen p/e-tarkastelun perusteella, osakestrategi varoittaa. ”Tämä olisi ollut katastrofaalinen strategia esimerkiksi it-kuplan huipulla. Osakkeen ”edullisuus” vertailuryhmään nähden ei lohduta sijoittajaa, jos koko markkina tai toimiala on kuplassa, joka puhkeaa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös