Markkinakommentit

Näkymät ja varmat osakevalinnat tuloskaudelle

Tuloskausi tärähtää tällä viikolla käyntiin. Tässä varmat osakevalintamme Q3-tuloskaudelle.

Q2-tuloskaudella 44 yritystä yllätti positiivisesti, 24 suoritus oli neutraali ja 34 suoriutui negatiivisesti. Kokonaisuutena suomalaisten pörssiyritysten Q2-tuloskausi oli neutraali. Yhteenlaskettu tulosyllätys ennusteisiin verrattuna oli 8 % ja toteutunut tuloskasvu 14,4 %. Liikevaihdot polkivat paikallaan.

Sektoreista rahoitus- ja terveydenhuoltoalan kaikki yritykset ylittivät analyytikoiden odotukset. Informaatioteknologia- (paitsi Nokia) ja teollisuusalan yrityksissä negatiivisia tulosyllättäjiä oli enemmän kuin positiivisia.

Q2-tuloskaudella markkinat rankaisivat armottomasti tulospettymyksestä. Nyt sijoittajien katseet alkavat pikkuhiljaa siirtyä Q4:een, ensi kevään osinkoon ja vuoden 2016 näkymiin. Tuloskauden ensimetrit osoittavat, kuinka rajusti epäonnistujia rankaistaan ja miten onnistujat palkitaan. Stora Enson positiivinen tulosvaroitus ja positiiviset näkymät Q4:lle palkittiin yli 6 %:n kurssinousulla.

Riskinottohalukkuus on lisääntynyt ja tunnelmat parantuneet markkinoilla. Kurssit ovat edelleen keskimäärin 5 % alemmalla tasolla kuin Q2-tuloskauden alussa ja 12 % alemmalla tasolla kuin Q1-tuloskauden alussa. Talouskasvuennusteet ja ennakoivat indikaattorit ovat laskeneet vuoden mittaan. Markkinoiden odotuksien ei siten pitäisi olla ylioptimistiset.

Voimakas ja laajamittainen kurssinousu edellyttää mielestämme kolmea asiaa:

  • Uuden alkua (eli sitä, että katseet siirtyvät vuoteen 2016, josta odotetaan parempaa kuin vuodesta 2015)
  • Positiivista käännettä talousindikaattoreissa ja pörssiyritysten tulosennusteissa
  • Markkinatunnelmien positiivistumista (eli riskitason edelleen laskemista)

Kaikki kolme kriteeriä eivät vielä täyty, joten sijoittajan kannattaa odotella tuloskauden yli tai suosia varmoja osakkeita ja laajaa hajautusta.

Varmat osakevalinnat luettavissa vain jäsenille!

Liity jäseneksi

Sijoittaja.fin jäsenet voivat seurata kotimaista tuloskautta:

Kuvaote tulosseurantataulukosta

Tulos ja osinkoseuranta

Artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi-sivustolla 13.10.2015.

 

Kommentoi
Ylös
>