Asunnot ja kiinteistöt

Asuntolainojen korkomarginaaleista syntyi kiista

Finanssivalvonta ja Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE vastustavat Oikeusministeriön ehdotusta asuntolainojen korkomarginaalien uudesta sääntelymallista.

Oikeusministeriön asuntoluottotyöryhmä ehdottaa asuntoluottoehtoihin uutta sääntelymallia, jonka mukaan pankki ei voisi asuntolainan sopimusehdoissa vaatia vähintään korkomarginaalia maksettavaksi tilanteessa, jossa viitekorko laskee alle nollan. Esityksestä ovat huolissaan pankkien lisäksi Finanssivalvonta ja pankkiasiakkaiden näkökulmasta asiaa tarkasteleva Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE.

”Taloustilanne on erikoinen: Euroopan keskuspankki elvyttää niin, että puolta vuotta lyhyemmät euriborkorot ovat pakkasen puolella. Suomalaisille lyhyisiin euriboreihin asuntolainansa sitoneille asuntovelallisille tilanne on herkullinen, sillä negatiivinen viitekorko pienentää kokonaiskorkoa ”syömällä” pankille kuuluvaa korkomarginaalia. Pankin näkökulmasta tilanne on erittäin vaikea, eikä siihen tuoreen työryhmäesityksen myötä voisi jatkossa edes varautua sopimusehdoilla”, toteaa Finanssialan Keskusliitto tiedotteessaan.

Oikeusministeriön asuntoluottotyöryhmän kuluttajansuojalakiin tekemien täsmennysehdotusten mukaan luottoehdoissa ei saisi käyttää sellaista ehtoa, jonka mukaan luotosta perittävä korko ei muutu viitekoron muutosten mukaisesti, jos viitekorko laskee alle nollan. Pankki ei siis voisi lainaehdoissa turvata lainasta vähintään korkomarginaalin suuruista korvausta itselleen. Työryhmän ehdotus voisi johtaa negatiivisiin lainakorkoihin.

Asuntoluottotyöryhmässä mukana ollut pankkeja valvova viranomainen, Finanssivalvonta, vastustaa työryhmän esitystä. Sen mukaan ehdotettu säännös osuisi pankkiasiakkaiden nilkkaan nousevina lainamarginaaleina. Finanssivalvonta jätti työryhmän mietintöön eriävän mielipiteen. Siinä todetaan, että mikäli pankit eivät voisi varautua viitekorkotason laskuun sopimusehdoilla, niillä olisi paineita korottaa lainamarginaalien lisäksi maksuja ja palkkioita.

Myös kuluttajia finanssiasioissa neuvova Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE vastustaa esitystä. Sekin on huolissaan pankkiasiakkaiden kulujen kasvamisesta, mikäli ehdotettu säännös tulisi voimaan.

Finanssivalvonnan mukaan marginaalin turvaaminen pankille ei johtaisi kuluttajan kannalta kohtuuttomaan tilanteeseen. Finanssivalvonta kantaa huolta myös pankkien kannattavuudesta, jonka kulmakivi on otto- ja antolainauksen hintaerosta saatava korkokate.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös