Indikaattorit

Heikkoja talouslukuja Kiinasta – Shanghain pörssi sukeltaa

Uusi vuosi alkoi heti mollivoittoisilla luvuilla talous- ja pörssiluvuilla.

Kiinan tilastokeskuksen julkaisema ostopäällikköindeksi kertoi Kiinan tuotannon supistumisen jatkuvan. Lasku jatkui jo viidettä kuukautta peräkkäin. Näin pitkää laskuputkea ei ole Kiinassa nähty finanssikriisivuoden 2009 jälkeen.

Ostopäällikköindeksin lukema oli 49,7, eli lähes sama kuin marraskuussa (49,6). Alle 50:n lukema kertoo talouden supistumisesta. Uutistoimisto Bloombergin keräämien tietojen mukaan lukema oli kuitenkin ekonomistien odotusten mukainen.

Tänään sijoittajat saivat lisää vettä niskaan kun Kiina julkaisi Caixin-ostopäällikköindeksin lukemat. Kyseisen indeksin lukema vajoisi joulukuussa 48,2 pisteeseen marraskuun 48,6 pisteestä. Tällä kertaa lukema oli odotuksia heikompi, koska ennuste oli 49 pistettä.

Myös Kiinan viralliset bkt-luvut ovat pitkään osoittaneet talouskasvun hiipumista, vaikka kasvuluvut ovat edelleen ihan eri luokkaa kuin länsimaissa. Kaikki ekonomistit eivät kuitenkaan luota maan virallisiin bkt-lukuihin.

Kiinan ja muun Aasian osakkeet reagoivat rajusti tänä aamuna Kiinan heikentyneisiin talousnäkymiin. Manner-Kiinan CSI 300 -indeksi oli peräti seitsemän prosentin laskussa maanantaina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös