Markkinakommentit

Markkinoilla myrskyää – rahastonhoitaja kertoo syyt

Alkuvuoden kurssilaskuun löytyy S-Pankin rahastonhoitajan mukaan kaksi syytä.

Alkuvuoden kurssiromahdus osakemarkkinoilla niin kotimaassa kuin kansainvälisissäkin pörsseissä on ollut raju. S-Pankin mukaan viimeksi yhtä nopea ensimmäisten päivien lasku  nähtiin Yhdysvaltain Dow Jones Industrials -osakemarkkinaindeksissä vuonna 1897.

Mistä alkuvuoden kurssilasku johtuu?

S-Säästörahastoista vastaavan rahastonhoitajan Ari Pakarisen mukaan keskeinen syyllinen on Kiina.

”Kiinan talous kasvoi pitkään nopeimmin maailmassa ja oli osaltaan nostamassa maailmantaloutta finanssikriisin jälkeisestä taantumasta. Nyt talouskasvun hidastuminen on jatkunut jo parin vuoden ajan, kun investointi- ja vientivetoisesta mallista siirrytään kotimarkkina- ja kulutusvetoiseen talouteen. Siirtymä ei ole tuskaton”, Pakarinen taustoittaa S-Pankin artikkelissa.

Kiina on maailman toiseksi suurin talous, jonka osuus maailmantalouden kasvusta on Pakarisen mukaan jo peräti 35–40 prosenttia. ”Kiinan kasvun hidastumisella on näin ollen merkittävä vaikutus koko maailmantalouden kasvuun.”

Toinen syyllinen on Yhdysvaltojen keskuspankki Fed.

USA:n puolella huolia lisää se, että maan keskuspankki on aloittanut koronnostot samaan aikaan, kun yritysten tuloskasvu näyttää pysähtyneen ja epävarmuus yrityslainamarkkinoilla on kasvanut, Pakarinen toteaa.

”USA muodostaa maailman osakemarkkinoista noin puolet. Siksi valtameren takaiset tunnelmat vaikuttavat voimakkaasti markkinoihin.”

Pakarisen mukaan Yhdysvaltojen talous on edelleen hyvällä tolalla, mutta muutokset esimerkiksi teollisuuden puolella kertovat tuotannon supistumisesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös