Markkinakommentit

Päästrategi: Osakkeille ei ole edelleenkään vaihtoehtoja

Korkosijoitusten ja yrityslainojen tuotot eivät edelleenkään yllä osakkeiden tarjoaman tulos-ja osinkotuoton tasolle, väittää Alexandria-pankkiiriliikkeen päästrategi.

Tuloskasvu on alkaneen vuoden suurimpia kysymysmerkkejä, arvio Alexandrian päästrategi Tero Wesanko.

Yritysten tuloskasvulla on väliä. ”Vähänkin pidemmällä aikavälillä tarkastellen korrelaatio pörssiyritysten tuloskasvun ja osakekurssien välillä on ilmeinen. Analyytikot ovat viime kuukausina laskeneet tuloskasvuennusteitaan vuodelle 2016, kun mm. vahvasta dollarista on muodostunut rasite suurille amerikkalaisille vientiyrityksille”, Wesanko toteaa Alexandrian markkinakatsauksessa.

Päivitettyjenkään estimaattien valossa ei Wesankon mukaan vielä voida puhua vakavasta tulostaantuman uhasta. Vauhti on tosin hidastunut jo viime vuodesta lähtien.

Wesankon mukaan maailman pörssiyhtiöiden tuloskasvuksi ennustetaan tänä vuonna keskimäärin yhä noin 10 prosenttia. ”Ennusteessa voi olla painetta alaspäin, jonka vuoksi yritysten viestit kuluvan vuoden tulosnäkymistä ovat nyt entistä tarkemman luupin alla.”

”Keskeisten sijoitusluokkien arvostustasot ovat pudonneet vauhdilla jo joulukuun alusta lähtien”, Wesanko toteaa. Wesankon mukaan osakkeiden hinnoittelu on palautunut alle historiallisen keskiarvotasonsa.

Osakekuplasta ei siis voida päästrategin mukaan puhua.

”Osakkeiden arvostus ei muodosta estettä kurssinousulle 2016, ja varsinkin suhteessa korkoihin niitä voidaan luonnehtia jopa edullisiksi”, Wesanko toteaa.

Sijoittajien tilannetta kuvaa myös vaihtoehdottomuus.

Wesankon mukaan tuotot riskittömistä korkotuotteista ja matalariskisistä yrityslainoista jäävät edelleen reippaasti alle osakkeiden tarjoaman tulos- ja osinkotuoton.

”Matalariskisten korkosijoitusten tuottotasot eivät riitä monellakaan sijoittajalle, mutta samanaikaisesti riskipitoisempia korkosijoituksia rasittaa energia- ja raaka-ainesektorin yritysten haasteet ja heikko likviditeetti. Kehittyvillä markkinoilla yritysten dollarimääräiset velat aiheuttavat puolestaan harmaita hiuksia”, Wesanko toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös