Makrotalous

Sijoittaja, tunnista kipuilevan Kiinan riskit

Kiinan taloudessa on nyt useita riskejä, jotka sijoittajan on hyvä tunnistaa.

Evlin seniorisalkunhoitaja Peter Lindahl muistuttaa blogissaan useista riskeistä, jotka vaanivat maailman toiseksi suurinta taloutta.

Lindahlin mukaan aluillaan oleva vuosi on ensinnäkin makrotaloudellisten riskien vuosi Kiinalle.

”Maailman toiseksi suurimman talouden BKT-kasvu jäi virallisten lukujen mukaan viime vuonna 6,9 prosenttiin. Kasvutaso oli heikoin neljännesvuosisataan”, Lindahl toteaa.

Salkunhoitaja muistuttaa, että Kiinaa seuraavat tutkijat ja ekonomistit ovat pitkään kritisoineet virallisia talouslukuja. The Economist -lehden mukaan tietyt itsenäiset analyytikot arvioivat talouskasvun olevan tällä hetkellä vain 5-6 prosentin tasoa.

Suurempi riski piilee Lindahlin mukaan kuitenkin yksityisellä sektorilla.

”Siellä velka on kasvanut ripeästi viimeisen 5-10 vuoden aikana. Yksityinen velka suhteessa bkt:een kasvoi huimat 75 prosenttia vuosina 2009-2014.”

Huonoja investointeja on Lindahlin mukaan Kiinassa tehty ennen kaikkea teollisuudessa sekä aloilla, joilla on jo ylitarjontaa.

”On myös rakennettu paljon turhaa infrastruktuuria (teitä, rautateitä, siltoja). Myös kalliita ja jopa länsimaisella standardilla mitattuna erittäin korkealaatuisia asuintaloja on rakennettu huima määrä.”

Massiiviset investoinnit ovat luoneet kiinalaisyrityksiin velkakuplan.

”Jos investoinnit eivät tuota odotetusti, velkaiset yritykset ovat vaarassa joutua ongelmiin. Kiinan velkakupla voi puhjeta, mutta on hyvin vaikea arvioida sen tarkkaa ajankohtaa”, Lindahl varoittaa.

Ensimmäisenä merkkinä saattaa Lindahlin mukaan olla jonkin pienemmän pankin ilmoitus tavanomaista syvemmistä ongelmista. Tällaista maksuongelmien leviämistä ei ole virallisten lukujen perusteella ole vielä nähty.

Kolmas Lindahlin mainitsema riski liittyy valuuttaan, johon on kohdistunut paljon painetta viime kesästä alkaen.

”USA:n dollariin kiinnitettyä Kiinan yuania pidettiin pitkään hyvin vakaana. Viimekesäinen minidevalvaatio aiheutti kuitenkin myllerrystä jopa maailmanlaajuisesti. Pelkona oli, että Kiina aloittaa valuuttansa voimakkaan heikennyksen.”

Kommentoi
Ylös
>