Valuuttakurssit

Petollinen korkoero – korkosijoittaja ei saa ilmaista lounasta

 

Korkosijoittajan on vaikea löytää alhaisten korkojen maailmassa korkeaa tuottoa ilman lisäriskiä.

Korot ovat tällä hetkellä historiallisen alhaalla. Esimerkiksi Saksan valtionlainojen yhden ja viiden vuoden maturiteettien korot ovat jopa negatiiviset.

Rapakon takana korkotaso on hiukan korkeampi. Yhdysvaltain yleinen korkotaso on tällä hetkellä noin 1,5 prosenttiyksikköä Saksaa korkeampi.

Saksan ja Yhdysvaltojen valtionlainoja pidetään luottatappioriskiltään kutakuinkin saman veroisina kohteina. Kummankin maan valtionlainoihin luotetaan korkomarkkinoilla.

Yhdysvallat näyttäisi siis tarjoavan Saksaa houkuttelevamman korkomarkkinan.

Tämä on kuitenkin näköharha. Korkosijoittajan täytyy nimittäin ottaa huomioon luottotappioriskin lisäksi myös valuuttariski.

Euroalueen korkosijoittajalle on tarjolla korkeampaa korkotuottoa euroalueen ulkopuolelta, mikäli on valmis hyväksymään valuuttariskin ja joukon muita riskitekijöitä, huomauttaa Elite Varainhoidon Olli Hemminki blogissaan.

”Käytännössä dollarimääräisen velkakirjan euroissa mitattu arvo laskee yhden prosentin, mikäli dollari heikkenee euroa vastaan yhden prosentin, ja kääntäen”, Hemminki muistuttaa.

Tosin valuuttariskin suojaaminen onnistuu erittäin helposti valuuttajohdannaisilla. Suojaus ei kuitenkaan ole ilmaista.

Valuuttasuojauksen hinta on Hemminkin mukaan tällä hetkellä noin 1,5 prosenttia suojattavasta pääomasta. ”Kun tämä valuuttasuojauksen vuotuinen kustannus huomioidaan, päädytään Yhdysvaltain valtionlainojen korkotasossa itse asiassa hyvin lähelle Saksan lainoja. Niistä saatava lisätuotto siis katoaa valuuttasuojauksen kustannuksiin.”

Ilmaista lounasta ei siis ole tarjolla.

”Se, että hyvin samankaltaiset velalliset, Saksa ja Yhdysvallat, tarjoavat sijoittajille vastaavan takaisinmaksuajan velkakirjoista valuuttariskin eliminoinnin jälkeen hyvin vastaavat tuotot, ei ole yllätys. Kyseessä on rahoitusmarkkinoiden yksi perusperiaate. Ilmaista rahaa ei ole tarjolla, vaan valuuttasuojauksen kustannus määräytyy korkoerojen perusteella”, Hemminki toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös