Makrotalous

Maailmantaloudessa valtava pääoman ylitarjonta

pääoma-likviditeetti-raha-valuutat-042016

Taloustieteen professorin mukaan edes keskuspankkiirit eivät tiedä mitä keskuspankkien valtavista lainapapereiden osto-ohjelmakokeiluista seuraa.

Huikea pääoman ylitarjonta on keskuspankkien lääkettä finanssikriisin jälkihoidossa, toteaa Evli varainhoidon markkinastrategi ja seniorisalkunhoitaja Tomas Hldebrandt blogissaan.

”Tarkoituksena on torjua deflaatiota, joka johtaisi velkojen reaaliarvon nousuun ja vaikeuttaisi velallisten kykyä maksaa velkojaan. Asiakkaat ovat yhä arkoja, mutta EKP haluaa pankkien lisäävän luotonantoa”, Hildebrandt toteaa.

”Euroopan keskuspankki on pääjohtaja Mario Draghin sanoin tekemässä kaikkensa, ja kaikin mahdollisin keinoin, euroalueen tilanteen helpottamiseksi”, salkunhoitaja jatkaa.

Maaliskuun kokouksessaan EKP laski ohjauskorkoaan ja pankkien varantotalletusten korkoa sekä kasvatti ja laajensi määrällistä osto-ohjelmaansa 20 miljardilla eurolla per kuukausi.

Hildebrandtin mukaan toimenpiteet lisäävät entisestään euroalueen likviditeettiä ja kasvattavat pankkien paineita luotonannon kasvattamiseksi. ”EKP:n 80 miljardin kuukausittaiset ostot ovat jo painaneet pitkien korkojen tason uudelleen lähelle kaikkien aikojen pohjalukemia.”

EKP:n ja muiden suurten keskuspankkien valtaisat toimet rahoitusjärjestelmän likviditeetin kasvattamiseksi on uskalias kokeilu.

Keskuspankit taistelevat nyt vimmatusti hidastuvaa talouskasvua ja taustalla kummittelevaa deflaatiota eli yleistä hintojen laskua vastaan.

Yhdysvalloissa työskentelevä arvostettu suomalainen taloustieteen professori Bengt Holmström pitää keskuspankkien kokeilua uskaliaana.

”Elämme aivan poikkeuksellista aikaa, joka pitää taloustieteilijätkin hämmentyneinä”, hän toteaa Talouselämän haastattelussa.

Holmströmin mukaan edes keskuspankkien pääjohtajat Janet Yellen ja Mario Draghi eivät tiedä, mitä keskuspankkien arvopapereiden osto-ohjelmista seuraa. Keskuspankkiirien epätietoisuus valkeni suomalaistutkijalle San Franciscossa pidetyssä amerikkalaisekonomistien vuosikokouksessa.

Holmströmin mukaan ongelma on siinä, ettei raha kierrä. Keskuspankkien elvytysrahat jäävät pankkeihin, jotka tallentavat rahat edelleen keskuspankkiin.

”Koko rahan kierrättämisen mekanismi on rikki”, Holmström kiteyttää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös