Osakeanalyysit

”Kiitos miljardeista, Elop!” – syylliset Nokian puhelinbisneksen alasajoon muualla

Elop-Microsoft-matkapuhelin-052016

Kuva: Sam Churchill

It-asiantuntijan mukaan syylliset Nokian matkapuhelinliiketoiminnan tuhoon ovat muualla kuin Stephen Elopissa tai Microsoftin johdossa.

Kun Nokia ilmoitti myyvänsä matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille, Nokian silloinen johtaja Stephen Elop sai niskaansa liudan syytöksiä. Elopia syytettiin myyräksi tai troijan hevoseksi, jonka ainoa tehtävä olisi ollut Nokian matkapuhelinbisneksen varastaminen Microsoftille.

Tietokirjailija ja it-asiantuntija Petteri Järvinen on toista mieltä.

”Viimeistään eilisen uutisen jälkeen on pakko katsoa peiliin: Elop ei ollut myyrä, joka petollisesti kaappasi Nokian bisneksen. Päinvastoin, hänen ansiostaan Nokia pääsi eroon tappiollisesta ja nyttemmin toivottomaksi osoittautuneesta puhelinvalmistuksesta”, Järvinen linjaa blogissaan.

Microsoft maksoi kaupasta miljardeja ja on sen lisäksi hyödyttänyt Suomen kansantaloutta työllistämällä yli tuhat suomalaista näihin päiviin asti. ”Kiitos miljardeista, Elop! Olet eläkkeesi Suomesta ansainnut”, Järvinen hehkuttaa.

Järvisen mukaan helmikuussa 2011 tehty päätös valita Nokian puhelimiin Microsoftin käyttöjärjestelmä oli virhe. Tosin Nokia oli jo silloin ajautunut hankalaan tilanteeseen. ”Android ja iPhone olivat nostaneet älypuhelimet ihan uudelle tasolle ja muuttaneet peliä tavalla, johon Nokian silloinen johto ei pystynyt vastaamaan.”

Jos syyllisiä Nokian puhelinbisneksen alasajoon etsitään, niin kuka tai ketkä sitten ovat syyllisiä jos ei Elop ja Microsoft.

Järvisen vastaus on selvä: syyllisiä ovat Nokian johto ja sen hallitus, jotka hyväksyivät 2000-luvulla alun huonon johtamisen.

”Nokia sortui omaan ylimielisyyteenä uskomalla, että vain se tiesi, millainen älypuhelimen piti olla. Edes Applen tammikuussa 2007 esittelemä iPhone ei saanut Nokiaa kuuntelemaan asiakkaita. Yhtiö vähätteli kosketusnäyttöä ja nauroi pienelle kilpailijalleen, vaikka omatkin työntekijät näkivät, mihin kehitys oli menossa”, Järvinen päättelee.

Järvisen mukaan yhtiöllä olisi ollut riittävästi teknistä osaamista riittämiin, mutta johto hukkasi mahdollisuudet.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös