Rahastotietoa

Kotimaisten sijoitusrahastojen pääomista suli 1,7 miljardia euroa

Selitys laskulle löytyy osakemarkkinoiden turbulenssista.

Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen rahastopääomakanta väheni vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä 1,7 miljardia euroa eli 1,7 prosenttia, kertoo Suomen Pankki.

Kehityksestä valtaosa, 1,4 miljardia euroa, selittyi negatiivisilla arvostusmuutoksilla, ja loput 0,3 miljarsia euroa selittyivät varojen lunastuksilla.

Suomen Pankin mukaan arvostusmuutokset johtuivat ennen kaikkea keskeisten osakemarkkinoiden alkuvuoden poikkeuksellisen voimakkaasta hintojen putoamisesta. Osakerahastojen arvo putosi tammi-helmikuussa 2,8 miljardia euroa, mutta palautui maaliskuussa miljardin euron verran.

Sen sijaan korkorahastot kehittyivät positiivisesti tammi-maaliskuussa, ja esimerkiksi pitkän koron rahastojen arvo nousi 0,6 miljardia euroa.

Suurimmat nettomerkinnät ensimmäisellä vuosineljänneksellä kohdistuivat kiinteistörahastoihin ja pitkän koron rahastoihin. Kiinteistörahastoihin virtasi pääomia 0,3 miljardia euroa, ja pitkän koron rahastoista lunastettiin varoja 0,7 miljardia euroa.

Suomalaisrahastojen osakesijoitusten arvoon vaikutti ensimmäisellä neljänneksellä merkittävimmin tilanne Euroopassa, Yhdysvalloissa sekä Japanissa. Osakkeiden hintojen laskun lisäksi valuuttakurssien merkitys oli keskeinen.

Kiinaan tehdyissä osakesijoituksissa arvonlasku oli suhteellisesti suurinta, yli 13 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>