Asunnot ja kiinteistöt

Soininvaara: Vuokramarkkinat ovat aivan sekaisin

Asumistuen onneton järjestely on poistanut edulliset vuokra-asunnot vapailta markkinoilta tyystin, väittää Osmo Soininvaara.

Soininvaaran mukaan pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ja vuokrat ovat nousseet sietämättömästi. ”Vaikka asuntojen hintojen nousu on jo rauhoittunut, vuokrat jatkavat nousuaan”, entinen Vihreiden kansanedustaja toteaa blogissaan.

Asumismenoja korvataan Kelan ja myös kunnan maksaman toimeentulotuen kautta. Kunnan myöntämä toimeentulotuki korvaa asumismenot kokonaan hyväksyttyyn maksimiin 650 euroa (yksinäisellä henkilöllä) saakka ja se on selvästi korkeampi kuin Kelan asumistuessa.

Soininvaaran mukaan nimenomaan kunnan myöntämä asumistuki sotkee vuokramarkkinoita.

”Ei ole mitään syytä, miksi vuokranantaja antaisi asunnon toimeentulotuen maksimivuokraa halvemmalla. Tämä onneton järjestely on poistanut edulliset vuokra-asunnot vapailta markkinoilta tyystin. Tämä on raaka vääryys niitä pienituloisia kohtaan, jotka eivät saa toimeentulotukea”, Soininvaara toteaa.

Kohonneet vuokrat ovat Soininvaaran mukaan saaneet keskituloisia vuokralla-asujia hakeutumaan omistusasuntomarkkinoille. Pienituloisilla on puolestaan taloudellinen kannuste pysyä vuokra-asujana, koska vuokralainen saa asumistukea vuokraan enemmän kuin yhtä suuriin asumismenoihin omistusasunnossa.

Asumisen korkea hinta ei nosta asuntotuotantoa koska tontit ovat pullonkaulana. Soininvaaran mukaan tontteja ei kaavoiteta nopeammin, koska kunnilla ei ole varaa kasvaa nopeammin.

”Helsingille jokainen uusi asukas merkitsee 30 000 euron investointitarvetta infraan, kouluihin, päiväkoteihin ja muuhun sellaiseen.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös