Oma talous

Suomen Pankki varoittaa kotitalouksien velkaantumisesta

Kotitalouksien velkaantuneisuus suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin on kasvanut huolestuttavan rajusti.

Kotitalouksien suuri velkaantuneisuus tekee Suomen rahoitusjärjestelmästä rakenteellisesti haavoittuvaisen, arvioi Suomen Pankki Euro&Talous –julkaisussaan.

“Asuntoluotonantoon ja velkaantumiseen liittyvät riskit kasvoivat 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä pitkälti kahdesta rakenteellisesta syystä: asuntolainojen keskikoot kasvoivat ja lainojen keskimääräiset takaisinmaksuajat pitenivät merkittävästi”, Suomen Pankki toteaa.

Kotitaloudet ovat velkaantuneet viime vuosina hurjaa vauhtia. Kotitalouksien velkaantuneisuus suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana yli kaksinkertaistunut.

Alla oleva kuva osoittaa, että kotitalouksien velka suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin on jo yli 120 prosenttia. Vuonna 1980 velkaa oli vain vajaat 50 prosenttia käytettävistä olevista tuloista. Lainakanta on kasvanut myös suhteessa bruttokantantuotteeseen.

Lähde: Tilastokeskus ja Suomen Pankki.

Lähde: Tilastokeskus ja Suomen Pankki.

Kansainväliset kokemukset osoittavat, että velkaantuneet kotitaloudet supistavat talouskriiseissä hyvin voimakkaasti kulutustaan, mikä entisestään syventää kriisejä, Suomen Pankki varoittaa.

“Kotitalouksien haavoittuvuutta suhteessa asuntomarkkinoiden riskeihin lisää varallisuuden painottuminen asunto-omaisuuteen. Myös asuntomarkkinoiden alueelliset erot ovat suuria.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös