Markkinakommentit

Kokenut varainhoitaja tankkaa käteistä ja varautuu massiiviseen kurssiromahdukseen

kurssiromahdus-romahdus-052016
Varainhoitaja Peter Immonen kasvattaa turvapuskureita käteisvaroihin ja varautuu osakemarkkinoiden yli 20 prosentin kurssiromahdukseen.

Osakepoimija tarvitsee nyt käteistä jotta voi ostaa kreivin aikaan, toteaa WIP Asset Managementin perustaja ja pääosakas Peter Immonen Arvopaperi-lehden haastattelussa.

Markkinoiden romahdusta eli ”syväpuhdistusta” Immonen kertoo odottaneensa jo vuoden ajan. Myrskyvaroitus saatiin syksyllä 2015 Kiinan devalvoidessa valuuttansa yllättäen. Vaarallinen signaali oli myös Yhdysvaltojen keskuspankin odottamaton koron nosto ensi kerran vuosikausiin.

Tammikuussa osakkeet rymistelivätkin alaspäin roimasti. Helmikuussa romahdus näytti jo varainhoitajan mukaan väistämättömältä. Immosen mukaan oli yllätys että markkinat toipuivat.

Markkinoiden toipumisesta huolimatta kuplan ainekset eivät ole poistuneet. ”Kuplia syntyy väistämättä, kun rahapolitiikka on ultrakevyttä näin pitkään”, varainhoitaja varoittaa.

Keskuspankit ovat noudattaneet finanssikriisin puhjettua ennätyksellisen elvyttävää rahapolitiikkaa, mikä on painanut valtionlainojen korot jopa miinusmerkkisiksi esimerkiksi Sveitsissä ja Saksassa.

korko-Saksa-valtionlaina-052016

Immosen mielestä finanssikriisin akuuttiin kriisiin tarkoitettu elvyttävä rahapolitiikka olisi pitänyt lopettaa jo vuonna 2012. Nollakoron myötä rahan aika-arvo on kadonnut ja markkinamekanismin rahan hinnoittelumekanismi on lakannut toimimasta, Immonen tuumaa.

Varainhoitaja ei usko siihen yleiseen käsitykseen, että inflaatio ja investoinnit käynnistyisivät nollakoroilla.

Immosen mukana nollakorkojen vaikutus on täsmälleen päinvastainen. Poikkeuksellisen alhainen korko saa ihmiset haistamaan palaneen käryä ja nostamaan säästämisastettaan pahan päivän varalle.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös