Makrotalous

Brexit on iso uhka Suomellekin

Iso-Britannia-Brexit-052016
Iso-Britannian irtaututuminen EU:sta, eli Brexit, toisi mukaan merkittäviä kielteisiä vaikutuksia Suomen talouteen, arvioi Nordea.

Suomen talous on ottanut viime vuosina iskua niin ulkoisten kuin sisäistenkin syiden takia. Samalla nurkan takana vaanii uusi ulkoinen uhka: Brexit eli Ison-Britannian ero EU:sta, Nordea varoittaa.

Iso-Britannia kuuluu Suomen merkittävimpiin kauppakumppaneihin ja viime vuoden viennillä mitattuna se oli kuudenneksi suurin kohdemaa Suomen viennille.

”Vaikka suorat kauppavaikutukset mm. metsä- ja kemianteollisuuteen olisivat merkittäviä, kokonaisuutena epäsuorat vaikutukset muiden Euroopan maiden talouskehityksen kautta olisivat selvästi suoria Britannia-kaupankäynnin vaikutuksia suuremmat. Britannia on nimittäin niin Saksalle kuin Ruotsillekin tärkeämpi vientikohde kuin Suomelle”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Pankin mukaan Brexitin ylivoimaisesti suurin vaikutus Suomenkin taloudelle tulisi kuitenkin luottamuskanavan ja epävarmuuden lisääntymisen kautta.

”Suomi ei ole pelkästään vahvasti viennistä riippuvainen talous, vaan vientituotteemme ovat hyvin herkkiä globaalin teollisuuden ja maailmankaupan kasvulle sekä kauppakumppaneiden investointihalukkuudelle.”

Brexit vähentäisi myös kansainvälisten sijoittajien luottamusta Suomen valtioon.

”Suomen ulkopuolella tunnutaan myös pelkäävän sitä, että Suomi seuraisi Britanniaa lähtemällä eurosta. Vaikka tämä riski ei Suomen näkövinkkelistä näytä kovin realistisella, tällaiset huolet ulkomaisten sijoittajien silmissä vähentäisivät entisestään Suomen valtionlainojen houkuttelevuutta ja heikentäisivät Suomen suhteellista asemaa euromaiden joukossa”, Nordea arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös