Makrotalous

Brexit on iso uhka Suomellekin

Iso-Britannia-Brexit-052016
Iso-Britannian irtaututuminen EU:sta, eli Brexit, toisi mukaan merkittäviä kielteisiä vaikutuksia Suomen talouteen, arvioi Nordea.

Suomen talous on ottanut viime vuosina iskua niin ulkoisten kuin sisäistenkin syiden takia. Samalla nurkan takana vaanii uusi ulkoinen uhka: Brexit eli Ison-Britannian ero EU:sta, Nordea varoittaa.

Iso-Britannia kuuluu Suomen merkittävimpiin kauppakumppaneihin ja viime vuoden viennillä mitattuna se oli kuudenneksi suurin kohdemaa Suomen viennille.

”Vaikka suorat kauppavaikutukset mm. metsä- ja kemianteollisuuteen olisivat merkittäviä, kokonaisuutena epäsuorat vaikutukset muiden Euroopan maiden talouskehityksen kautta olisivat selvästi suoria Britannia-kaupankäynnin vaikutuksia suuremmat. Britannia on nimittäin niin Saksalle kuin Ruotsillekin tärkeämpi vientikohde kuin Suomelle”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Pankin mukaan Brexitin ylivoimaisesti suurin vaikutus Suomenkin taloudelle tulisi kuitenkin luottamuskanavan ja epävarmuuden lisääntymisen kautta.

”Suomi ei ole pelkästään vahvasti viennistä riippuvainen talous, vaan vientituotteemme ovat hyvin herkkiä globaalin teollisuuden ja maailmankaupan kasvulle sekä kauppakumppaneiden investointihalukkuudelle.”

Brexit vähentäisi myös kansainvälisten sijoittajien luottamusta Suomen valtioon.

”Suomen ulkopuolella tunnutaan myös pelkäävän sitä, että Suomi seuraisi Britanniaa lähtemällä eurosta. Vaikka tämä riski ei Suomen näkövinkkelistä näytä kovin realistisella, tällaiset huolet ulkomaisten sijoittajien silmissä vähentäisivät entisestään Suomen valtionlainojen houkuttelevuutta ja heikentäisivät Suomen suhteellista asemaa euromaiden joukossa”, Nordea arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös