Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö: Suomen ja euroalueen osakkeet alipainossa

Varainhoitoyhtiö Frontin mukaan varsinkin Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla alkaa olla jo velkakuplan piirteitä.

Frontin mukaan tuotot osakemarkkinoilla olivat olleet erinomaisen hyviä aina vuodesta 2009 kevääseen 2015 saakka eurokriisin aiheuttamia tilapäisiä notkahduksia lukuun ottamatta. Kurssinousu on kuitenkin ”Bull”-markkinan loppuvaiheessa perustunut pitkälti keskuspankkien harjoittamaan poikkeuksellisen keveään rahapolitiikkaan ja matalaan korkotasoon, Front toteaa kevään Sijoitustrategia-raportissaan.

Osakkeiden arvostuskertoimet nousseet

Keskuspankkien likviditeetin pumppaus markkinoille on kuitenkin alkanut menettää tehoaan. Varainhoitoyhtiön mukaan viimeisen kerran tuntuva markkinavaikutus nähtiin vuosi sitten, kun EKP ilmoitti mittavasta valtionlainojen osto-ohjelmastaan.

Keskuspankkien toimet ovat nostaneet osakkeiden arvostuskertoimet jo varsin korkealle tasolle.

”Keskuspankkien toimet ovat siis vauhdittaneet osakekurssien nousua, mutta samalla osakkeiden arvostus on noussut varsin korkeaksi. Vaikka kurssit ovat laskeneet viime kevään huipuistaan, arvostustaso on selvästi korkeampi kuin esim. vuosina 2012 tai 2013”, Front toteaa.

”Suhdannekehityksen tulisi siis vahvistua merkittävästi, yritysten marginaalien tulisi säilyä korkealla tasolla ja palkkojen ym. kustannusten ei tulisi nousta, jotta arvostukset olisivat perusteltuja.” Frontin mukaan Yhdysvalloissa osakkeiden arvostus pitää sisällään jopa oletuksen, että tulokset parantuvat olennaisesti jo kuluvan vuoden lopulla.

”Sijoittaja voi kysyä, mistä tämä tuloskasvu tulee, jos suhdanteet on jo viritetty lähes äärimmilleen useasta näkökulmasta ml. rahapolitiikka.”

Viimeinen talouskasvun resurssi on velkakasvu.

”Itse asiassa teollisuusmaissa ja varsinkin Yhdysvalloissa viimeinen ”resurssi” tulosten, suhdanteiden ja osakemarkkinoiden kannalta on yksityisen velkaantumisen lisääntyminen, joka pitkään jatkuessaan johtaa varmaan umpikujaan kuten nk. teknokuplan yhteydessä (1999-2000) tai ennen Finanssikriisiä (2006-2007).”

Front painottaa defensiivisiä osakkeita

Frontin mukaan on mahdollista, että osakekurssien vaihtelu jatkuu nykytasollaan tai kurssit jopa elpyvät hieman ja osakekuplaa rakennetaan vielä jonkin aikaa.

”Lopulta monelle osakesijoittajalle jää ainoaksi syyksi sijoittaa osakkeisiin vain se, että korkosijoitusten tuotto-odotus on niin tavattoman alhainen. Varsinkin Yhdysvaltojen osalta osakemarkkinat pitävät jo nyt sisällään entistä enemmän velkakuplan piirteitä”, Front arvioi.

Frontin osakestrategian päälinja on kehittyneiden maiden osalta painottaa defensiivisiä toimialoja. Maapainotusten osalta yli- ja alipainotukset ovat vähäisempiä, mutta euroalue, suomi mukaan lukien, on edelleen alipainossa. Sveitsi ja Japani ovat ylipainossa, Yhdysvallat likimain neutraalipainossa.

Frontin mukaan Kanada ja Australia hajauttavat riskiä ja suojaavat salkkua potentiaalisilta maailmanpolitiikan riskeiltä. ”Maapainotuksia muutettiin tuntuvasti defensiivisempään suuntaan viime vuode syyskuussa.”

Varainhoitoyhtiön osakestrategia painottaa niitä kehittyviä maita, joissa talouksien tasapaino on hyvä ja kasvunäkymät vahvat. ”Kehittyvillä markkinoilla tämä merkitsee Aasian maiden huomattavaa ylipainotusta.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös