Indikaattorit

Nyt tuli karut viennin madonluvut

Suomen tavaravienti laski maaliskuussa peräti 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Suomen tavaraviennin arvo oli maaliskuussa Tullin ennakkotilaston mukaan liki 4,4 miljardia euroa, mikä oli peräti 10 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Tosin viennin arvon jyrkkää muutosprosenttia selittää osittain vuoden 2015 maaliskuun viennin vahvuus: kuukausikohtainen viennin arvo oli tuolloin vuoden suurin, eli lähes 4,9 miljardia euroa.

Kuitenkin myös kuluvan vuoden kumulatiivinen eli tammi-maaliskuun yhteenlaskettu vienti laski kahdeksan prosenttia.

Viennin romahdus oli yllättävänkin suuri. Esimerkiksi Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen osasi odottaa karuja vientilukuja, mutta aivan näin kovaa laskua ei hänkään osannut odottaa. Perjantaina Sorjonen kirjoitti Nordean aamukatsausessa näin:

Viikon avaavat maanantaina tavaroiden ulkomaankaupan luvut. Ei pidä yllättyä, jos Tulli kertoo tavaroiden viennin arvon pudonneen 4,5 % tai jopa 9 %. Osuminen tuohon haarukkaan kuulostaa pahalta, mutta ei muuta lainkaan käsitystä viennin suunnasta.

Tavaratuonti väheni maaliskuussa kahdeksan prosenttia. Arvoksi tuli hiukan yli 4,6 miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta laski seitsemän prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Tullin mukaan kauppatase oli maaliskuussa 265 miljoonaa euroa alijäämäinen. Ensimmäisen neljänneksen aikana kauppataseen alijäämää kertyi 810 miljoonaa euroa. Viime vuoden maaliskuussa kauppataseessa oli 200 miljoonaa euroa vajetta. Tammi-maaliskuun alijäämä oli tuolloin 780 miljoonaa euroa.

Lähes kaikkien teollisuuden päätoimialojen kokonaisvienti heikkeni maaliskuussa.

Tullin mukaan jyrkintä lasku oli öljyjalosteiden ja muiden kemianteollisuuden tuotteiden sekä teollisuuskoneiden kohdalla. Metsäteollisuuden osalta kasvua tuli sahatavaran ja paperimassan viennissä. Myös tieteellisten kojeiden ja mittareiden vienti vahvistui hiukan. Turkisnahkojen vienti laski prosentuaalisesti jyrkästi viime vuoden maaliskuulle tilastoitujen arvoltaan suurten toimitusten vuoksi.

Kokonaistuonnin painoi alas raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuonnin arvon syöksy. Tullin mukaan koneiden ja laitteiden sekä kemianteollisuuden tuotteiden tuonti laski hieman loivemmin. Raaka-aineiden ja metallien tuonti vajosi myös. Kasvussa maaliskuussa oli kuljetusvälineiden tuonti lentokone- ja junahankinnoista johtuen.

Sekä vienti EU-maihin että tuonti EU:sta laski maaliskuussa kahdeksan prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle laski 13 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta kymmenen prosenttia. Tammi-maaliskuussa vienti EU-maihin väheni kuusi prosenttia ja ulkokaupan vienti yhdeksän prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista pieneni neljä prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 11 prosenttia.

Vienti laski lähes kaikkiin tärkeimpiin kauppakumppanimaihin maaliskuussa. Vain vienti Viroon kasvoi hieman. Jyrkimmin laski vienti Isoon-Britanniaan ja Kiinaan. Vienti Venäjälle putosi alkuvuotta loivemmin. Myös tuonnissa tilastoitiin laskua melkein kaikkien tärkeimpien tuontimaiden kohdalle. Ainoastaan tuonti Yhdysvalloista ja Ranskasta vahvistui.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös