Kumppaniblogit

Analyysi pörssin tilanteesta

Brexit-äänestyksen yllätystulos sai sijoittajat pakenemaan osakeriskiä, ja Helsingin pörssissäkin koettiin maanantaina poikkeuksellisen raju (-8 %) kurssilasku.

Tämän jälkeen tilanne on rauhoittunut, ja myös tänään torstaina kauppaa käydään lievästi nousevin kurssein (+0,5 %).

Haluan korostaa sitä, että maanantai oli kuitenkin vain yksi päivä muiden joukossa. Käytän jälleen esimerkkinä Helsingin osakkeisiin sijoittavaa indeksirahastoa, jonka hintakehitys seuraa pörssin yleistä kurssikehitystä (miinus rahaston kulut n. 0,45 %).

sel_fi_29.6.2016.png

Minun excel-tiedoston mukaan rahastolla on nyt takanaan 6.664 kauppapäivää, ja rahaston historian alusta tuottoa on kertynyt 261 prosenttia. Tähän ajanjaksoon on sisältynyt vuoden 1999 valtava (ja yllättävä) pörssikupla ja sen jälkeen kuplan puhkeaminen 2000-luvun alussa. Ja näitä seurasi uusi kurssirynnistys, sitä romahdus ja nyt elämme aikaa ennen seuraavaa romahdusta.

sel_fi_vuosituotot_2015_korjattu.png

En kuitenkaan ole pessimistinen. Hyväksyn vain sen tosiasian, että myös jatkossa sijoittaja joutuu elämään sen pörssivaiheen, jossa pelko saa vallan ja ihmiset pakenevat riskiä myymällä osakkeita ja siirtävät varojaan turvaan. En tiedä, milloin näin tapahtuu, mutta arvelen vahvasti, että laskun laukaisee jokin teema, josta ei vielä puhuta mitään.

Se konkreettinen asia, joka minut saa varpailleni on useissa maissa kasvanut asuntokupla (esim. Ruotsi, Tanska ja Kanada). Näillä kuplilla on taipumusta päättyä ikävästi. Tästä ei tietenkään ole varmuutta, mutta tunnistan riskin ja haluan suojautua sen laajamittaiselta vaikutukselta ennalta.

Tämä ei kuitenkaan minun tapauksessani tarkoita sitä, että olisin myynyt (tai olisin nyt myymässä) kaikki osakkeeni pois. Kuten esimerkin indeksirahastosta näemme, tapahtuu myös positiivisia yllätyksiä. En kuitenkaan pidä suurta osaa riskivarallisuudesta osakkeista sen vuoksi, että en halua menettää mahdollista kuplaa. Sen sijaan haluan omistaa valikoituja yhtiöitä, kun näen niiden tuottavan oman tuottokynnykseni (100% per 10v.) verran. Tässä matkalla hinnat varmasti heiluvat, mutta en oikein näe sellaisia temppuja, joilla voisin puristaa omistuksistani lisää tuottoa (ajatus ei siis ole takoa pörssissä rahaa).

Suhtaudun vallitseviin riskeihin nöyrästi, mutta kuitenkin pidemmälle katsottuna optimistisesti. En kuitenkaan osta lisää osakkeita (minulla on niitä jo valmiiksi huomattava määrä), ellei muiden sijoittajien laumakäyttäytyminen tarjoa selvästi houkuttelevia sijoitustilaisuuksia. Sellaisia, joissa näen tappioriskin kohtuulliseksi, mutta tuotto-odotuksen hyväksi. Haluan vielä teroittaa, että näen tällaisia tilaisuuksia myös tänään. Nämä ideat ovat luonnollisesti jo käytössä, mutta en halua nostaa salkkuni kokonaisriskiä. Pörssissä kun voi tunnetusti tapahtua mitä tahansa. Maanantai oli tästä hyvä esimerkki.

ps. Huomenna pitäisi avautua uudet nettisivut. Brexit kuitenkin ”hieman” sekoitti lomalaisen työviikkoa, joten en ole ehtinyt viimeistellä sivuja kaikilta osin. Koin markkinoiden myllertäessä tärkeämmäksi palvella sijoittajia vastaamalla lukuisiin sähköposteihin, puheluihin sekä Twitter-viesteihin.

Mika Hyttinen, sijoituskirjailija

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös