Markkinakommentit

Ekonomisti: Brexit tuo pitkäaikaisen epävarmuuden

LähiTapiola on vähentänyt eurooppalaisten osakkeiden painoa.

LähiTapiola on vähentänyt eurooppalaisten osakkeiden painoa.

Iso-Britannian kansanäänestyksen tulos on merkittävä poliittinen sokki, joka jättää jälkeensä pitkäkestoisen epävarmuuden, arvioi LähiTapiolan ekonomisti.

Äänestyksen jälkeen EU-instituutioihin ei voida enää liittää määrettä ”peruuttamaton”, kuten presidentti Sauli Niinistö totesi tuoreeltaan äänestystuloksen selvittyä, toteaa LähiTapiola Varainhoidon ekonomisti Timo Vesala.

”Talouden toimijoiden varovaisuus voi jälleen lisääntyä ja oraalle päässyt kasvu hidastua uudestaan.”

”Ennakkoarvioissa EU-eroa puoltavan äänestystuloksen ajateltiin välittömimmin vaikuttavan punnan arvoon sekä euroalueen niin sanottujen periferiamaiden, eli Espanjan, Italian, Portugalin ja Kreikan, korkoihin. Markkinoiden ensireaktioiden perusteella nämä olivat varsin oikeaan osuneita arvioita. Punnan heikentyminen heijastelee Britannian talouteen ja kauppasuhteisiin kohdistuvaa epävarmuutta. Etelä-Euroopan valtionlainojen korot puolestaan reagoivat, koska EU:n mahdollisesti laajempikin hajaantumiskehitys olisi heikoimpien euromaiden kannalta hyvin riskialtista”, Vesala toteaa.

Vesalan mukaan on kuitenkin hyvin vaikea arvioida, kuinka paljon omaisuusarvojen pitää jatkossa vielä sopeutua.

LähiTapiola Varainhoidon sijoitusnäkemyksessä on jo pidempään huomioitu Britannian EU-eron mahdollisuuden, vaikka äänestystulos olikin yllätys. ”Omaisuusluokkien välisessä allokaatiossa olemme osakeriskin suhteen selvässä alipainossa. Toukokuusta alkaen olemme Brexit-riskin vuoksi vähentäneet erityisesti eurooppalaisten osakkeiden osuutta. Käteispainon olemme pitäneet poikkeuksellisen korkeana”.

Kommentoi
Ylös
>