Makrotalous

Front: Brexit on todellinen riski rahoitusmarkkinoille

Markkinoiden huomio tulee kiinnittymään lähipäivinä yhä enemmän Iso-Britannian EU-jäsenyysäänestykseen, joka pidetään 23.6.

Frontin mukaan Britannian mahdollinen ero EU:sta on kuitenkin todellinen riski rahoitusmarkkinoille.

Markkinat pitävät eroa epätodennäköisenä ja todennäköisyys saarivaltion EU-erolle, eli Brexitille on vain noin 30 prosenttia. Tässä piilee kuitenkin paradoksi. Rski syntyy juuri sen takia että markkinat pitävät Brexitiä niin epätodennäköisenä, Front tuumaa kesäkuun kuukausikatsauksessaan.

”Jos Britannia päättää jäädä EU:iin, markkinavaikutukset jäävät vähäisiksi. Sitä vastoin Ei-puolen voittaessa vaikutukset ovat tuntuvat. Osakekurssien laskun ohelle on todennäköistä, että euroalueen valtionlainojen korkoerot alkavat jälleen kasvaa. Myös paineet euron heikentymiseksi lisääntyvät, kun sijoittajat pyrkivät eroon epävarmoiksi kokemistaan euroalueen arvopapereista”, varainhoitoyhtiö ennustaa.

Kannatusmittauksissa kyllä-puoli on ollut pääsääntöisesti enemmistönä, mutta toukokuun lopulla ei-puoli pääsi pieneen johtoon. ”Jos tarkastelusta jätetään puhelinhaastatteluihin perustuvat kannatusmittaukset (joiden ostos on poikkeuksetta huomattavan pieni ja siksi epäluotettava) kyllä- ja ei-puoli olivat kevättalvella vuorotellen enemmistönä.”

Frontin mukaan tällä hetkellä ei-puoli on hieman edellä.

Äänestystulos on riippuvainen siitä, miten eri puolet saavat omat kannattajansa liikkeelle, varainhoitoyhtiö arvioi. ”Ei-puolen äänestysintoa lisännee myös se, että uutta mahdollisuutta äänestää EU-jäsenyydestä ei ole näköpiirissä.”

Frontin mukaan riski Britannian erosta EU:sta kesäkuun kansanäänestyksessä on siis suuri. ”Todennäköisyys erosta on yhtä suuri kuin pysyminen EU:n jäsenenä. Koska rahoitusmarkkinat eivät ole hinnoitelleet tätä riskiä riittävästi, Frontin taktinen allokaatio on ennen vaaleja korostetun varovainen.”

Varainhoitoyhtiö pitää osakkeet yhä alipainossa. ”Mikäli osakemarkkinat heikkenevät tuntuvasti kesällä, tilaisuutta voidaan jälleen käyttää taktisena ostomahdollisuutena.”

Uutistoimisto Bloomberg ylläpitää mielenkiintoista tilastoa Brexitin todennäköisyydestä ja äänestykseen liittyvistä gallupeista. Bloombergin mukaan Brexitin todennäköisyys on tällä hetkellä noin 24 prosenttia. Lukema on hiukan noussut edellisestä arviosta.

Linkki Bloombergin Brexit-seurantaan löytyy tästä.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös