Oma talous

Itsensä työllistäjiä ajetaan ahtaalle – ”Tämä on järkytys”

Jatkossa työosuuskunnassa tehty työ katsotaan yrittäjätuloksi. Kansanedustaja ihmettelee miksi aloittelevia yksinyrittäjiä ja itsensä työllistäjiä rangaistaan.

Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta on tehnyt historiallisen päätöksen joka on itsensä työllistäjille kohtuuton, väittää Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto blogissaan.

Päätöksen mukaan mukaan työosuuskunnassakin tehty työ katsotaan yrittäjätyöksi, joka ei ole työsuhteista työtä eikä siksi kertyä työssäoloehtoa. Päätös johtaa siihen että sen perusteella jo maksettu työttömyyskorvaus kerätään työttömältä freelancerilta pois.

Tähän asti työttömät ovat voineet erilaisten työosuuskuntien avulla tehdä töitä ilman että saisivat yrittäjästatusta ja menettäisivät oikeuden työttömyyskorvaukseen.

”Päätös on itsensä työllistäjille järkytys. Perinteisesti luovalla aloilla työskentelevät ovat voineet kuulua työosuuskuntaan ja kerryttää sitä kautta työttömyysturvan työssäoloehtoa”, Alanko-Kahiluoto toteaa.

”Päätös on myös kohtuuton, sillä monet työttömyyskassat ovat mainostaneet jäsenilleen työosuuskuntaa keinona säilyttää oikeus työttömyysturvaan.”

Alanko-Kahiluodon mukaan Itsensä työllistävien määrä kasvaa, kun työnantajilla ei ole tarjota pysyvää työsuhdetta

”Olisi oikein rinnastaa työosuuskunta työnantajaan, jonka lukuun työskennellessään freelancerilla olisi oikeus työttömyysturvaan. Viemällä itsensä työllistäjältä oikeuden työttömyysturvaan yhteiskunta rankaisee työntekijää siitä, ettei kaikille ihmisille ole työsuhteista työtä tarjolla. Tämä on julmaa ja järjetöntä.”

Kansanedustaja ihmettelee myös, miksi aloittelevaa yksinyrittäjää tai pienille tuloille jäävää itsensä työllistäjää rankaistaan pudottamalla hänet sosiaaliturvan ulkopuolelle.

”Heikentämällä itsensä työllistävien oikeutta työttömyysturvaan hallitus ajaa ihmisiä ahtaaseen rakoon, jossa työllistyminen ei sosiaaliturvan menettämisen pelossa ole mahdollista (ja jäljellä on vain pimeästi tehty työ, josta valtiollekaan ei kerry verotuloja – mahtava tapa kitkeä harmaata taloutta, Sipilän hallitus!). Vaikka itsensä työllistäjä itse maksaisi työnantajakulunsa, miten yritystenkään etua enää ajaa se, että freelancereita ja itsensä työllistäjinä työskentelevät ihmiset eivät uskalla ottaa työtä vastaan?”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös