Rahastotietoa

Tutkimus paljastaa hälyttäviä asioita perinteisistä sijoitusrahastoista

Luottoluokittaja Standard & Poolin rahastotutkimus paljastaa huolestuttavia asioita perinteisten aktiivisesti hoidettujen sijoitusrahastojen toiminnasta ja tuloksellisuudesta.

Markkinoiden voittaminen ole helppoa: yksittäisillä sijoitusrahastoilla sen paremmin kuin erilaisilla varainhoitoratkaisuilla ei näytä olevan keskimäärin kykyä vertailuindeksin voittamiseen, toteaa Sijoittaja.fi:n toimitusjohtaja Hannu Huuskonen.

Luottoluokittaja Standard & Poors (”S&P”) on mitannut jo vuodesta 2002 lähtien aktiivisten rahastojen menestystä suhteessa relevanttiin vertailukohtaan Yhdysvalloissa, Huuskonen toteaa artikkelissaan. Huuskosen mukaan S&P:n tutkimuksessa on huomioitu paljon asioita, jotta vertailu olisi mahdollisimman totuuden mukainen.

Joitain vuosia sitten S&P aloitti saman myös eurooppalaisille euromääräisille rahastoille ja tämän vuoden julkaisuissa uutena on mukana myös muissa valuutoissa Euroopan maiden sisällä noteerattuja rahastoja.

Tutkimus paljastaa hälyttäviä asioita perinteisten sijoitusrahastojen toiminnasta ja tuloksellisuudesta.

Huuskosen mukaan eräs hälyyttävä havainto S&P:n tutkimuksessa oli se, että peräti 40 prosenttia tarkastelussa olleista euromääräisistä kymmenen vuotta sitten olleista rahastoista oli lakkautettu tai yhdistetty. ”Yleensä lakkautukset tehdään niille rahastoille, joiden menestys jää heikoksi. Vaikuttaa siis siltä, että rahastoja perustetaan melko heppoisin perustein lyhyen aikavälin menestystä toivoen.”

Rahastojen menestys suhteessa vertailuindeksiin ei mairittele.

Huuskosen mukaan yleinen havainto perinteisten euromääräisten rahastojen menestyksestä oli se, että mitä pidempää tarkastelujaksoa mitattiin, sitä heikommin rahastot onnistuivat vertailuindeksin voittamaan.

”Esimerkiksi eurooppalaisiin osakkeisiin sijoittavista rahastoista hävisi indeksille vuonna 2015 ainoastaan 31,9 % rahastoista, mutta kolmen vuoden tarkasteluhorisontilla jo 63,8 %:ia. Kun tarkasteluperiodia pidennettiin viiteen ja kymmeneen vuoteen, pienenee satunnaisten onnistumisten merkitys. Näillä tarkasteluperiodeilla vertailuindeksille hävisi 80,6 ja 86,2 %:ia kaikista Eurooppaan sijoittaneista rahastoista.”

Huuskosen mukaan Yhdysvaltoihin sijoittavista euromääräisistä rahastoista peräti 98,9 %:ia hävisi vertailukohdalleen kymmenen vuoden tarkastelujaksolla. Näyttää siis siltä, että euromääräisten rahastojen on erityisen vaikea menestyä Yhdysvaltain voimakkaasti kilpailluilla markkinoilla, Huuskonen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös