Makrotalous

Näin Brexit vaikuttaa Suomen talouteen

Brexitin vaikutukset Suomen talouteen tulevat useita kanavia pitkin, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Ison-Britannian taantuma johtaa maantuontikysynnän heikkenemiseen, euroalueen kysyntä hyytyy, yleisen epävarmuus aiheuttamaa investointien lykkäämistä ja keskuspankkien kevyt rahapolitiikka jatkuu entistäkin pidempään.

Viime vuonna Iso-Britannia oli kuudenneksi suurin vientimarkkina noin viiden prosentin osuudella viennistä. ”Suomen talous ei kuitenkaan ole erityisen herkkä Ison-Britannian suhdanteille. Oletamme Isoon-Britanniaan suuntautuvan viennin supistumisen heikentävän Suomen bruttokansantuotetta noin 0,2 prosenttiyksikköä 2017. Euroalueen talouskasvun hyytyminen heikentää Suomen taloutta viennin kautta tätäkin enemmän”, Kuoppamäki toteaa.

Danske Bank odottaa Suomen rakennusinvestointien nousevan edelleen, mutta teolliset investoinnit laitetaan osin jäihin odottamaan tulevia ratkaisuja. ”Suomalaiset yhtiöt voivat löytää korvaavia markkinoita Euroopan ulkopuolelta, mutta se merkitsee usein investointeja Suomen ulkopuolelle”, Kuoppamäki toteaa.

Kotitalouksien tilanteeseen Brexit vaikuttaa pääekonomistin mukaan hieman heikomman työllisyyden ja epävarmuuden kautta negatiivisesti, mutta matalat korot ja inflaatio suojaavat ostovoimaa.

Korkotaso tulee pysymään edelleen hyvin alhaisena. ”Odotamme EKP:n kasvattavan velkakirjaostoja tilapäisesti 100 miljardiin euroon kuukaudessa ja jatkavan osto-ohjelmaa vuoden 2018 puolelle. Korkoja EKP ei välttämättä laske eikä nosta tänä aikana.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös