Raaka-aineet

Sijoittajat hakevat turvaa kultaindekseistä

Iso-Britannian EU-kansanäänestyksen tulos sai kansainväliset sijoittajat siirtämään pääomiaan perinteisiin turvasatamakohteisiin.

Globaaleihin ETP-tuotteisiin sijoitettiin kesäkuussa 24,5 miljardia dollaria – yli kaksinkertainen määrä huhtikuuhun (11,1 miljardia) ja toukokuuhun (10,7 miljardia) verrattuna, kertoo kansainvälinen varainhoitoyhtiö BlackRock.

ETP eli pörssilistattu indeksituote on yleisnimike kaikille pörssissä listatuille tuotteille, joiden tavoitteena on seurata määriteltyä kohde-etuutta.

Vuoden 2016 ensimmäisen puoliskon aikana globaaleihin korko-ETP-tuotteisiin sijoitettiin lähes kolme kertaa enemmän (66,7 miljardia dollaria) kuin osaketuotteisiin (23,5 miljardia dollaria). BlackRockin mukaan kesäkuussa ilmassa oli kuitenkin merkkejä riskinottohalun palaamisesta markkinoille, kun sijoitukset osakkeisiin ylittivät korkosijoitukset.

Turvasatamakohteet suosiossa

Rahastopääomien muutokset näyttävät selkeästi viittaavaan siihen, että sijoittajat hakevat nyt turvaa.

Turvahakuisuus näkyy siinä, että sijoitukset volatiliteetin minimointiin pyrkiviin osake-ETP-tuotteisiin ylittivät vuoden 2016 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana (17,2 miljardia) koko vuoden 2015 sijoitukset (11 miljardia dollaria). Kesäkuussa näihin tuotteisiin sijoitettiin 2,8 miljardia dollaria.

Myös toinen turvasatamakohde, kulta, on lisännyt suosiotaan. BlackRockin mukaan vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla kultaan sijoitettiin 22 miljardia dollaria. Ison-Britannian kansanäänestyksen jälkeisellä viikolla kultaan sijoitettiin 2,5 miljardia dollaria. Koko kesäkuun kultasijoitukset nousivat 5,4 miljardiin dollariin.

Kulta on edelleen tämän vuoden suosikki. Sijoittavat pitävät kullasta, koska se ei korreloi osakkeiden kanssa ja se auttaa hajauttamaan salkkua, toteaa Ursula Marchioni, BlackRockin iSharesin EMEA-alueen päästrategi.

Sijoittajat uskovat keskuspankkien toimiin

Marcionin mukaan sijoittajien siirtyminen käteisestä riskipitoisempiin omaisuusluokkiin lisäsi sijoituksia kehittyneiden markkinoiden osaketuotteisiin. ”Sijoittajat näyttävät odottavan keskuspankkien ryhtyvän välittömästi tukitoimiin. Tätä ovat monet keskuspankit vihjanneet kommenteissaan Brexit-äänestyksen jälkeen. Keskuspankkien tuki nostaisi osakkeita lähitulevaisuudessa.”

ETP-virrat heijastivat sijoittajien mielialaa ennen ja jälkeen Ison-Britannian kansanäänestyksen. Eurooppalaisista osaketuotteista poistui 2,1 miljardin dollaria kesäkuun alusta 23. päivään mennessä”, päästrategi toteaa. ”Tämän jälkeen sijoitukset tasaantuivat, ja sijoitukset laajasti Eurooppaan sijoittaviin osaketuotteisiin kasvoivat heti äänestyksen jälkeen. Lopulta sijoitukset eurooppalaisiin osaketuotteisiin jäivät kuitenkin –1,8 miljardia dollaria miinukselle kesäkuussa.”

Korkopuolella kesäkuun alussa suosittiin Yhdysvaltain pitkäaikaisia valtionlainoja. Lyhytaikaisten valtionlainojen suosio kasvoi kansanäänestyksen jälkeen, sillä se laski todennäköisyyttä, että Yhdysvaltain keskuspankki nostaisi korkoja tänä vuonna.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös