Oma talous

Korkein oikeus päätti: Paperilaskusta saa periä maksua

Korkein oikeus hylkäsi kuluttaja-asiamiehen vaatimuksen paperilaskun maksuttomuudesta.

Kuluttaja-asiamies vei pörssiyhtiö Elisan markkinaoikeuteen vuonna 2013 saadakseen ennakkoratkaisun siitä, saako puhelinliittymän paperilaskusta veloittaa erillisen maksun.

Asiaan on nyt saatu ratkaisu korkeimmasta oikeudesta, kertoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Korkein oikeus hylkäsi 16.8.2016 kuluttaja-asiamiehen vaatimuksen paperilaskun maksuttomuudesta.

Korkein oikeus katsoi päätöksessään, ettei Elisan paperilaskun maksullisuutta koskeva sopimusehto ollut kohtuuton.

Kuluttaja-asiamiehen kanta oli, että paperilasku on puhelinliittymien tavanomainen laskutustapa ja siksi siitä ei saa veloittaa erillistä maksua. Kuluttaja-asiamies katsoi, että erillisen maksun periminen paperilaskusta on kohtuuton sopimusehto.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan kaikilla puhelinliittymien omistajilla ei ole internet-liittymää tai verkkopankkitunnuksia, jolloin heillä ei myöskään ole mahdollisuutta ottaa vastaan lisämaksuttomina tarjottuja sähköisiä laskuja. Lisäksi kaikilla kuluttajilla ei välttämättä ole kykyä tai taitoa käyttää sähköisiä palveluita.

Markkinaoikeus kielsi Elisaa käyttämästä kuluttajien matkapuhelinliittymiä koskevissa sopimuksissa sopimusehtoa, jonka mukaan paperilaskusta veloitetaan erillinen 1,90 euron tai sitä suurempi maksu. Sekä kuluttaja-asiamies että Elisa valittivat markkinaoikeuden ratkaisusta korkeimpaan oikeuteen.

Korkein oikeus oli kuitenkin toisella linjalla.

Se katsoi, että välttämättömyyspalvelun, kuten matkapuhelinliittymän tuottajan on tarjottava myös laskutustapaa, joka ei edellytä internetin käyttöä. Tällaisen laskutustavan ei kuitenkaan tarvitse olla maksuton.

Tuomioistuin katsoi, että viestintämarkkinalainsäädännössä on hyväksytty paperi‐ ja e‐laskun mahdollinen hintaero. Lisäksi Elisalla oli tarjolla useita eri laskutustapoja, joista ainoastaan paperilasku oli maksullinen.

Tuomioistuin huomioi päätöksessään myös sen, että kuluttajilla on ollut käytettävissään maksuton tapa saada maksun suorittamiseksi tarvittavat tiedot tekstiviestitse.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös