Markkinakommentit

Salkunhoitaja: Osakemarkkinoilla vahva nousutrendi ja momentum

trendi-nousutrendi-momentum-kurssinousu-082016
Varainhoitoyhtiö Frontin salkunhoitajan mukaan makrotalouden huolista ja epävarmoista näkymistä huolimatta trendi ja momentum ovat pysyneet vahvoina kaikissa omaisuusluokissa, mutta erityisesti osakkeissa.

Laaja maailman osakeindeksi ETF (ACWI) katkaisi heinäkuun alussa pidempiaikaisen laskutrendinsä, toteaa varainhoitoyhtiö Frontin salkunhoitaja Miikka Veikkola yhtiön markkinakatsauksessa.

Trendillä tarkoitetaan sijoittamisen yhteydessä ajanjaksoa jolloin markkinat ovat pääsääntöisesti nousussa tai laskussa. Trendin sisällä voi esiintyä esiintyä jatkuvasti suurempia tai pienempiä nousuja ja laskuja, mutta jokainen uusi isompi kurssihuippu ja -pohja on edellistä korkeammalla (nousutrendi) tai matalammalla (laskutrendi), Veikkola kuvaa.

”Vaikka trendin alkaessa emme tiedä, kuinka pitkään se kestää tai kuinka suuri nousu tai lasku siitä seuraa, on historiatiedon mukaan trendin synnyttyä todennäköisempää, että se jatkuu kuin että se loppuu”, salkunhoitaja toteaa.

Momentum-ilmiö tunnetaan sijoittamisessa erityisesti erityisesti suhteellisena momentumina. Tällöin tarkoitetaan Veikkolan mukaan kahden tai useamman sijoituskohteen välistä historiallista tuottoeroa valitun tarkasteluajanjakson aikana.

Toteutunut tuottoero on sijoittajalle hyödyllistä tietoa, mikäli momentum-ilmiö pätee.

”Useissa tutkimuksissa on nimittäin havaittu, että historiassa paremmin tuottaneet sijoituskohteet pitävät useimmiten positiivisen tuottoeronsa myös tulevaisuudessa. Historiallinen tuottoero siis ennakoi tulevaa tuottoeroa. Eilisen voittajat ovat todennäköisemmin myös huomisen voittajia.”

Veikkolan mukaan osakkeiden vahvuus näkyy siten, että heinäkuussa peräti neljä uutta osakemarkkinaa, Aasian kehittyneet, Latinalaisen-Amerikan kehittyvät, Amerikka, kehittyvät Aasia ja kehittyvät Eurooppa, läpäisivät Frontin signal-strategian trendifiltterin ja ovat nyt mahdollisia sijoituskohteita.

Kehittyneiden maiden Eurooppa on toistaiseksi ainoa osakemarkkina, joka ei vielä ole signaloinut nousutrendistä.

Veikkolan mukaan näyttää siltä, että kysyntä osakemarkkinoilla laajemminkin on kasvamassa miltei puolentoista vuoden tauon jälkeen. ”Kuten aina, meno saattaa olla kuitenkin varsin kuoppaista ja nähtäväksi jää kuinka lyhyt- tai pitkäikäiseksi trendi tällä kertaa muodostuu.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös