Talouden trendit

Ekonomisti: Osakkeiden reaalituotto voi jäädä tulevaisuudessa alhaiseksi

Osakkeet ovat tuottaneet pitkällä aikavälillä keskimäärin 6-7 prosenttia. Jatkossa tuotto voi jäädä huomattavasti alhaisemmaksi, arvioi ekonomisti.

Vuodesta 1928 USA:n osakeyleisindeksi S&P 500 on tuottanut nimellisesti 9,5 prosenttia vuodessa ja inflaatio huomioiden reaalisesti 6,6 prosentilla. Osakkeet ovat siis tähän asti tarjonneet kohtuullisen hyvää pitkän aikavälin tuottoa, joka korkoa korolle vaikutuksen kanssa on kasvattanut sijoittajan pääomaa vuosien saatossa muhkeasti.

Jatkossa osakesäästäjän asema ei ole ehkä yhtä auvoinen.

Itsenäinen ekonomisti Roger Wessman huomauttaa blogissaan, että tällä hetkellä osakkeet ovat historiallisen kalliita Shillerin p/e-kertoimella mitattuna. Tämä arvostuskerroin mittaa viimeisen 10 vuoden keskimääräisiä voittoja suhteessa tämän hetken osakursseihin. ”Síjoitushetken arvostustasolla on selkeästi merkitystä tuotolle jopa 67 vuoden tähtäimellä”, Wessman toteaa.

Shillerin p/e-kerroin selittää merkittävän osan pitkän aikavälin tuottoennusteista.

”Jos menemme 60-70 vuotta taaksepäin yhteys historiallisen tuoton aloitusajankohdasta lähtien ja Shillerin voittotuoton välillä on varsin vahva. Lyhyemmällä aikaperspektiivillä tuotot heiluvat rajummin, ja pidemmässä tarkastelussa vaikutus vaimenee”, Wessman toteaa.

Ekonomistin mukaan 60-luvun alkupuoliskolta, jolloin osakkeet olivat suhteellisen kalliita, historiallinen reaalituotto tähän päivään asti on ollut vajaat 5,5 prosenttia. ”Nyt vielä kalliimmilla osakkeilla tämän yhteyden perusteella odotettu tuotto jäisi noin viiteen prosenttiin.”

Tuottoon vaikuttaa arvostuskertoimen lisäksi merkittävästi myös esimerkiksi voittojen kasvu tarkasteluperiodin aikana. Wessmanin mukaan voittojen pitkäaikaiselle kasvulle puolestaan keskeinen rajoite on talouden kasvu.

USA:n talous on viimeisen viidenkymmen vuoden aikana kasvanut kolmen prosentin vuosivauhtia, mutta jatkossa voi kasvu olla hitaampaa, jos ennusteet väestönkasvun hyytymisestä pitävät paikkansa.

”Ilman väestönkasvua talouden kasvu on työvoiman kasvavan tuottavuuden varassa. Vaikka tuottavuuskasvu olisi kaksi prosenttia (mikä on historiallisesti varsin korkea) talouskasvu jäisi siten prosenttiyksikön historiallista matalammaksi.”

Voittojen kasvu, ja siten myös osakkeiden tuotto, jäisi prosenttiyksikön alhaisemmaksi, eli reaalituotto jäisi siis silloin neljään prosenttiin.

”Näissä laskelmissa toki on monta epävarmuustekijä. Yhdysvaltojen ulkopuolelta löytyy halvempia osakkeita, jotka voivat ehkä tarjota parempaa tuottoa”, Wessman toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös