Makrotalous

Rahatalouden outo ilmiö – ovatko matalat korot ”uusi normaali”?

Vielä jokin vuosi sitten tuskin kukaan uskoi korkojen painuvan jopa negatiiviseksi.

Vielä jokin vuosi sitten tuskin kukaan uskoi korkojen painuvan jopa negatiiviseksi. Alhaiset korot voivat tuoda mukanaan ennennäkemättömiä ongelmia.

Finanssikriisin jälkeisessä maailmassa on tapahtunut koroille jotain sellaista jota ei ole nähty koskaan aiemmin. Markkinakorot ovat painuneet lähelle nollaa ja jopa negatiiviseksi. Esimerkiksi Sveitsin ja Saksan lyhyen maturiteetin valtiolainojen korot ovat reippaasti miinuksella.

Alhaisen korkotason uskottiin vielä jokin aika sitten olevan väliaikainen, maailmanlaajuisesta taantumasta johtuva suhdanneilmiö.

Nyt on toinen ääni kellossa.

Finanssikriisin aiheuttaman taantuman varjo pitää korkoja edelleen hyvin matalalla, toteaa Handelsbanken aamukatsauksessaan. Nyt niiden ei edes odoteta nousevan takaisin totutuille tasoille. ”Vaikuttaa siltä, että normaali tai neutraali korkotaso on pudonnut ehkäpä pysyvästi. Jos näin on, vaikutukset säästämiseen, kulutukseen ja rahapolitiikan päättäjille ovat kauaskantoisia”, pankki toteaa.

Matala korkotaso mielletään yleensä talouden rattaiden voiteluaineena, joka elvyttää taloutta ja saa pyörät pyörimään.

Handelsbankenin mukaan matala korkotaso ei ole ongelmaton ilmiö. Matalat korot jättävät keskuspankeille enintään hyvin vähän tilaa jatkaa koronlaskuja tilanteessa, jossa niitä kaivataan. ”Ongelmia on jo näkyvissä. Yhdysvalloissa, euroalueella ja Japanissa on yritetty erilaisin apukeinoin saada talouden koneistoa käyntiin.”

”On ollut kvantitatiivista elvytystä eli velkapaperien ostoa taseeseen sekä korkotason painamista negatiiviselle puolelle. Nämä toimet eivät kuitenkaan ole olleet niin vahvoja kuin toivottiin, ja uusi huoli on, ettei tämä ole väliaikaista”, pankki jatkaa.

Alhainen korkotaso saattaa tuoda ongelmia esimerkiksi eläkerahastoille.

Dansken pääekonomisti Pasi Kuoppamäki totesi kesällä Suomen Kuvalehdelle, että ”lyhyellä tähtäimellä” vaikutukset eivät ole kovin merkittäviä, mutta pidemmällä tähtäimellä negatiiviset pitkät korot heikentävät turvallisten sijoitusten tuottoja ja pakottavat tuottoja hakevat sijoittajat riskinottoon.

”Tämä voi olla haaste esimerkiksi eläkerahastoille. Saksan valtion kannalta negatiiviset korot tarjoaisivat tilaisuuden investointeihin olemattomalla tuottovaatimuksella”, Kuoppamäki totesi.

Negatiiviset pitkät korot ovat pääekonomistin mukaan suorastaan pelottavan outoja jos jatkuvat pitkään. ”Nehän viittaavat olemattomiin kasvuodotuksiin seuraavien 10 vuoden aikana”, Kuoppamäki sanoo.

Kommentoi
Ylös
>