Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen ylituotanto ajaa asuntomarkkinat “päin seinää”

Rakennusliikkeet keskittävät muskelinsa kaksioiden ylituotantoon, väittää Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Rakennusliikkeet pyrkivät rakentamaan mahdollisimman paljon mahdollisimman pieniä asuntoja. Kuitenkin kaavoituksella yleisesti rajoitetaan yksiöiden rakentamista, vaikka niistä olisi kovin pula.

Tästä syystä rakennusliikkeet keskittävät muskelinsa seuraavaksi parhaaseen vaihtoehtoon, eli pienien kaksioiden rakentamiseen, Metsola toteaa blogissaan.

Tämä on loogista, mutta kun kaikki tekevät sitä yhtä aikaa ja ennätyksellisen suurella volyymilla, syntyy Metsolan mukaan ongelma. “Tuliterä kaksio on hinnaltaan korkea ja vuokraltaan kallis. Vain tietty segmentti väestöstä voi edes teoriassa sellaisen hankkia. Kyse on siis hyvin rajatusta – ja rajallisesta – hyvätuloisesta kohderyhmästä.”

Metsolan mukaan varoituskellot soivat, kun kaikki isot rakentajat yhtä aikaa tekevät ennätysmäisen kiivasta tahtia asuntoja kohtalaisen pienelle kohderyhmälle.

Ensimmäiset merkit syntyvistä ongelmista tulivat jo viime keväänä vuokramarkkinoiden puolelta. Metsolan mukaan kohderyhmää, hyvätuloisia pariskuntia ilman lapsia tai yhden lapsen kanssa, ei enää riittänytkään kaikkiin asuntorahastoille massiivisessa määrin valmistuviin uusiin ja kalliisiin vuokrakaksioihin.

Kuitenkin samaan aikaan rakennusliikkeet ovat vain kiihdyttäneet myytäväksi tarkoitettujen arvokkaiden kaksioiden tuotantomääriä ja pyrkineet yhä nostamaan hintoja. “Pistemäisen ylituotannon määrä kapealla sektorilla saman hintaluokan kaksioissa tuntuu maalaisjärjellä käsittämättömältä”, Metsola lataa.

Uusien asuntojen rakentaminen on painottunut viime vuosina rajusti kerrostalotuotantoon, kuten alla olevasta kuvaajasta näkyy. Varsinkin omakotitalotuotanto on hiipunut jo viimeiset 10 vuotta.

asuntotuotanto-112016

 

1 kommentti

1 kommentti

  1. Avatar

    Markus Grahn

    22.11.2016 at 17:04

    Suomen korkeat työttömyysluvut antavat myös negatiivisen signaalin asuntojen kysyntää kohtaan. Monet taloudet ns. odottavat, eli pitävät nykyisen elintasonsa ja asuntokaupoille ei ole kiirettä. Lisäksi pankit eivät myönnä ylisuuria asutolainoja, vaan seuraavat asuntomarkkinoiden kehitystä. Luotottajat keskittyvät tällä hetkellä nykyisten velkaongelmien hoitoon myöntämällä lyhennysvapaita kuukausia asiakkailleen.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös