Osakeanalyysit

Comptel kääntyi vaikeuksista kasvuyhtiöksi

comptel-osakekurssi-112016comp
Comptel on kääntänyt kannattavuutensa ja markkina-arvonsa nousuun. Pörssikolumnistin mukaan yhtiö on nyt potentiaalinen yritysostokohde.

Teknologiayhtiö Comptel on ollut melkoinen kurssiraketti viime vuosina. Vuoden 2012 aallonpohjasta osakkeen markkinanoteeraus on noussut lähes 430 prosenttia.

Yhtiön toimitusjohtajaksi nousi vuonna 2011 Juhani Hintikka Nokialta ja hän kääntänyt yhtiön kannattavuuskehityksen nousu-uralle.

Mikä selittää Comptelin kurssinousun?

Kauppalehden pörssikolumnisti Henri Elo ruotii blogissaan Comptelissa tapahtuneita muutoksia.

”Comptel toteutti organisaatiouudistuksen ja perusti sisäisen projektihautomon vuoden 2014 lopulla. Yhtiö on panostanut tuotekehitykseen myös tuotevalikoimaa kehittämällä”, Elo toteaa.

Comptel toteuttaa teleoperaattoterille palvelutoimitusprosessien automatisoituja ratkaisuna. Se auttaa operaattoreita sekä automatisoimaan esimerkiksi uuden liittymän että toimittamaan siihen tarjottavia palveluja asiakkaalle.

IT-yhtiö kehitti teleoperaattoreille uuden ratkaisun, digitaalisen myyntikanavan nimeltään FWD. ”Tätä Comptel myy palveluna (SaaS = Software as a Service). FWD palvelee erityisesti operaattoriasiakkaita markkinoilla, joilla prepaid-liittymien määrä on suuri. FWD:n avulla kuluttaja voi ostaa operaattorilta datapaketin aikaveloitteisesti suoraan päätelaitteesta”, Elo toteaa.

Analyysitalo Inderesin mukaan FWD on erittäin mielenkiintoinen tuote, sillä Comptelin FWD-ansainta perustuu osuuteen sovelluksen tuottamasta liikevaihdosta, mikä periaatteessa mahdollistaa tuotteelle erinomaisen skaalautuvuuden.

”Arviomme mukaan tulemme saamaan tämän vuoden viitteitä tuotteen potentiaalista, kun ensimmäiset asiakkuudet on saatu ajettua ylös. Tässä vaiheessa näemme kuitenkin erittäin skaalautuvan FWD:n suurena mahdollisuutena Comptelin kannalta eivätkä osakemarkkinat mielestämme tunnista vielä tätä potentiaalia”, Inderes totesi Nordnetin aamukatsauksessa viime heinäkuussa.

Lisäksi Comptel uudisti segmenttijakonsa tämän vuoden alussa liiketoimintayksikköpohjaiseksi.

Elon mukaan juuri omat tuotteet ja teleoperaattoreiden mahdollisuus kaupallistaa ja automatisoida paremmin omaa liiketoimintaansa luovat Comptelille kilpailuedun. ”Yhtiön ohjelmistoilla hallitaan yli 20 prosentista maailman mobiililaitteiden käyttötiedoista eli yhtiö on big datan äärellä.”

Analyysitalo Inderesin analyytikko Mikael Rautanen puolestaan arvioi vastikään Arvopaperi-lehdelle, että Comptelin Service Orchestration -tuotteiden myynti on kasvanut nopeasti kuluneen vuoden aikana ja nostanut Comptelin Ericssonin ja yhdysvaltalaisen NEC NetCrackerin rinnalle kolmen kärkeen.

Analyytikot odottavat Comptelilta tänä ja ensi vuonna noin 8-10 miljoonan euron nettotulosta. Elon mukaan paras lyhyen aikavälin kurssinousu on ehkä jo nähty ja uusien tilauksien eteen on tehtävä töitä.

”Terve, kehittyvä liiketoiminta ja kohtuuvelkaisuus tekevät Comptelista myös potentiaalisen yritysostokohteen – esimerkiksi Nokian ja Ericssonin kaltaisille toimijoille, koska asiakaskunnat ovat samoja”, Elo ennakoi.

Myös Rautasen mukaan Comptel on potentiaalinen ostokohde monellekin alan toimijalle. Alan lisäarvo siirtyy laitteista ohjelmistoihin, joihin verkkolaitevalmistajien on nyt panostettava voimakkaasti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös