Indikaattorit

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen vahvinta yli viiteen vuoteen

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli marraskuussa 17,6, kun se lokakuussa oli 15,8 ja syyskuussa 14,4.

Luottamus talouteen oli viimeksi yhtä vahvaa keväällä 2011. Viime vuoden marraskuussa luottamusindikaattori sai arvon 4,7. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,7. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.–18. marraskuuta 1 230 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset yleisestä työttömyydestä ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista paranivat marraskuussa hieman lokakuuhun verrattuna. Arviot omasta ja Suomen taloudesta pysyivät suunnilleen ennallaan. Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna kaikki osatekijät vahvistuivat marraskuussa selvästi.

kuluttajat luottamus luottamusindikaattori makrotalous

Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa kuluttajien näkemykset Suomen taloudesta ja pitkästä aikaa myös työttömyyskehityksestä olivat optimistiset. Sen sijaan odotus kuluttajan omasta taloudesta oli melko vaisu. Taloutensa säästämismahdollisuuksia seuraavan 12 kuukauden aikana kuluttajat pitivät kuitenkin hyvinä.

Marraskuussa 42 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 16 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat vuosi sitten marraskuussa 30 ja 29 prosenttia.

Marraskuussa kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta Pohjois-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät ja eläkeläiset.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös