Makrotalous

Nyt kolahti! Suomelle varoitus kotitalouksien velkaantumisesta

Euroopan järjestelmäriskikomitea antoi Suomelle varoituksen kotitalouksien velkaantuneisuudesta, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan.

Euroopan järjestelmäriskikomitea on julkistanut Suomea koskevan varoituksen keskipitkän aikavälin haavoittuvuuksista asuntomarkkinoilla.

Varoituksessa kiinnitetään erityistä huomiota suureen ja kasvavaan kotitalouksien velkaantuneisuuteen ja siihen liittyviin riskeihin sekä vaikutuksiin, joita riskien toteutumisella olisi Suomen rahoitusjärjestelmän vakauteen ja reaalitalouteen.

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien velkaantumisaste kasvoi edelleen ja oli vuoden 2015 lopussa 124,5 prosenttia eli 3 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Velkaantumisaste on rahoitustilinpidon mukaisten lainojen suhde vuoden käytettävissä olevaan nettotuloon.

kotitaloudet velkaantuminen velka

Suomen Pankin mukaan kotitalouksien vastuulla oleva yhtiölainakanta on lähes kolminkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Näiden lainojen vuosikasvu oli 12 prosenttia maaliskuussa 2016, ja se oli selvästi nopeampaa kuin kotitalouksien asuntolainakannan vuosikasvu (2,5 % maaliskuussa 2016). Yhtiölainoja nostetaan pääasiassa korjausrakentamisen ja uudisasuntojen rahoittamiseksi.

Suomen Pankin mukaan varoituksen asuntomarkkinoiden haavoittuvuuksista sai nyt yhteensä kahdeksan EU-maata.

Järjestelmäriskikomitean mukaan Suomessa on toteutettu toimia, joilla asuntolainamarkkinoiden haavoittuvuuksia on pyritty vähentämään. Komitea pitää näitä toimia tarkoituksenmukaisina, mutta ei välttämättä riittävinä.

Komitea kiinnittää huomiota siihen, että Suomen viranomaisilla ei ole lakiin perustuvaa mahdollisuutta asettaa rajoituksia lainanottajan tuloihin suhteutetuille lainanotolle, veloille tai velanhoitokustannuksille.

Suomen Pankin tuoreen vakausarvion mukaan kotitalouksien velkaantuneisuuden kasvu on uhka rahoitusjärjestelmän vakaudelle.

”On tärkeää, että Euroopan järjestelmäriskikomitean varoituksessa esitettyihin epäkohtiin puututaan. Rahoitusjärjestelmän vakauteen ei kuitenkaan kohdistu Suomessa välittömiä uhkia”, toteaa Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen.

Järjestelmäriskikomitean esittämät huolet kotitalouksien velkaantuneisuudesta ja muista Suomen asuntomarkkinoiden rakenteellisista haavoittuvuuksista ovat olleet useasti esillä Suomen Pankin viimeaikaisissa vakausarvioissa. Suomen Pankki on lisäksi korostanut tarvetta monipuolistaa ja täydentää makrovakausvälineistöä.

Euroopan järjestelmäriskikomitea vastaa rahoitusjärjestelmän makrovakauden valvonnasta EU:ssa. Tehtävänsä toteuttamiseksi komitea antaa varoituksia ja – jos pelkkä varoitus arvioidaan riittämättömäksi – myös suosituksia toimenpiteistä riskien ja haavoittuvuuksien vähentämiseksi.

Lue lisää aiheesta täältä.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Victor

    1.12.2016 at 22:08

    Samaa asiaa luin jo muutama kuukausi sitten täältä: https://financer.com/fi/velkatilastot-kertovat-karua-tarinaa/ .
    On aikakin tehdä asialle jotain. Vaikka suurin osa nimenomaan suomalaisten velasta on asuntolainaa, piilee siinä aika iso pommi, jos a) korot lähtee kovaan nousuun tai b) ihmisten maksukyky heikkenee (lue: tulee lama tai taantuma).

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös