Osakeanalyysit

Kylmäpäinen sijoittaja tankkaa ongelmiin joutuneita laatuyhtiöitä

Laadukas yhtiö väliaikaisissa ongelmissa voi olla houkutteleva sijoituskohde. Taalerin salkunhoitaja löytää Helsingin pörssistä kolme tällaista ”leikkauspöytäyhtiötä”.

”Kenties haastavin ongelma on tunnistaa, ovatko potentiaalisen leikkauspöytäyhtiön ongelmat ainoastaan väliaikaisia vai jääkö operaatiosta lopullisia vaurioita”, toteaa salkunhoitaja Olli Viitikko Taalerin blogissaan.

Tällainen vaurio voi olla esimerkiksi tuotantohäiriö ja pidempiaikainen vamma on vaikkapa toimialalle muodostunut ylikapasiteetti. Viitikon mukaan joskus suurten markkinapaniikkien aikana käytännössä kaikki yhtiöt ovat enemmän tai vähemmän leikkauspöydällä.

Tällöin kylmäpäiselle sijoittajalla tarjoutuu tilaisuus kartuttaa osakepottia alehinnoin.

Lähihistorian kotimaisista pörssiyhtiöistä entisinä leikkauspöytäyhtiöinä Viitikko mainitsee Huhtamäen, Amer Sportsin ja Nesteen. ”Kaikki nämä ovat toipuneet mittavista leikkauksistaan hämmästyttävänkin hyvin.”

Löytyykö Helsingin pörssistä tällä hetkellä laatua edullisesti?

Salkunhoitaja mainitsee Nordean, YIT:n ja Outotecin. ”Kaikki on jossain vaiheessa lähihistoriaansa mielletty jossain määrin toimialansa huippufirmoiksi. Kaikilla on apunaan kohtuulliset, vaikkakin vaihtelevat mömmöt toipua operaatioistaan”, Viitikko toteaa.

Nordeaa mollataan joka suunnasta tällä hetkellä surutta. ”IT-savotta on kallis ja työläs. Panama-papereita kaivellaan. Fintechien tulolla pelotellaan. Regulaattori koittaa kampittaa. Korot ovat nollassa tai miinuksella. Asiakkaita ketuttaa.”

Kaikki nämä ovat Viitikon mukaan aiheellisia huolia. ”Kukaan ei takaa, että Norppa kestää nykyisessä iskussa, saati parantaa esimerkiksi vuosikymmenen tähtäimellä. Tulosta ennen veroja tehtaillaan kuitenkin karkeasti miljardi per kvartaali. Selviytymismahdollisuudet leikkauksista ovat siten olemassa.”

Tällä hetkellä leikkauspöydällä on myös rakennusyhtiö YIT.

”Ei siitä monta vuotta ole, kun YIT:tä pidettiin Suomen rakennusalan kuninkaana. Caverion heivattiin kyydistä, Venäjä romahti ja Suomi ajoi seinään. Taseriski nosti päätään. Lehto Group alkaa olla jo samanarvoinen kuin YIT tammikuussa. Jopa Caverion on omista ongelmistaan huolimatta pessyt YIT:n mennen tullen jakautumisen jälkeen kokonaistuotolla mitattuna”, Viitikko veistelee.

Outotecia oli aikoinaan helppo pitää laatuyhtiönä esimerkiksi kasvuhistoriansa, pääoman tuottolukujensa ja teknologiaosaamisensa perusteella. ”Kaivosteollisuuden supersykli tuli kuitenkin tiensä päähän, raaka-aineiden hinnat romahtivat ja Outotecin liiketoiminnan syklisyys paljastui viimeisillekin sijoittajille.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös