Asunnot ja kiinteistöt

Vuokrat nousevat yhä – ”klassiset kuplan merkit täyttyvät”

Vuokra-asuntojen hinnat ovat nousseet selvästi ansiotasoa ja omistusasuntojen hintoja nopeammin. Asuntoasiantuntija varoittaa jo vuokra-asuntomarkkinoiden ylikuumentumisesta.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä 2,6 prosenttia.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,5 prosenttia, muualla Suomessa 2,3 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,9 prosenttia.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 0,6 prosenttia ja ARA-asuntojen vuokrat 0,4 prosenttia.

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta asuntojen vuokrien neljännesvuositilastosta, joka perustuu työvoimatutkimuksen yhteydessä kerättävään haastatteluaineistoon ja Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterin tietoihin.

Asuntotilastot kertovat muutakin mielenkiintoista.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kiinnittää Twitterissä huomiota asuntojen hintojen ja ansiotason kehitykseen. ”Vuokrat nousevat edelleen asuntojen hintoja ja ansiotasoa nopeammin”, Kärkkäinen toteaa.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola varoittaa blogissaan riskeistä, jotka liittyvät tämänhetkiseen asuntorakentamisen tilanteeseen. Asuntomarkkinat ovat  Metsolan mukaan ylikuumentuneet.

”Tällä hetkellä rakennettavat asunnot ovat yksikkö- ja neliöhinnaltaan huomattavan kalliita. Vaikka asunnoista on erityisesti pääkaupunkiseudulla pulaa, ei ole takeita, että näin suurelle vyörylle uusia kalliita asuntoja löytyy yhtä aikaa ostajat. Varsinkin kun lisää on tulossa ennennäkemättömän kovaa tahtia”, Metsola lataa.

Metsolan mukaan kalliiden, juuri valmistuneiden vuokra-asuntojen kysyntä yskii jo pahasti. ”Pula edullisista pienistä vuokra-asunnoista ei auta keskikokoisten, uusien ja kalliiden asuntojen vuokrausta. Niillä on eri kohderyhmät, ja sen tietävät kaikki alalla toimivat. Isommissa asunnoissa vuokranantajat pystyvät tällä hetkellä nostamaan tuntuvasti enää käytännössä vain luottohäiriöisten vuokralaisten vuokria. Syy on raadollinen. He eivät saa mistään toista vuokra-asuntoa, johon voisivat muuttaa ja äänestää siten jaloillaan.”

Asuntomarkkinoiden asetelma kokonaisuutena on erittäin herkkä huonoille uutisille taloudessa ja globaalille epävarmuudelle.

”Pragmaattisesti voidaan todeta, että klassiset kuplan merkit täyttyvät, kun muuten heikossa taloustilanteessa rakennetaan halvalla velkarahalla ennätyksellisen paljon. Pisteenä i:n päällä on yleisesti ympäri maailman tehty havainto siitä, että juuri kuplan paisuessa on taipumus myös rakentaa erityisen paljon erityisen korkeita rakennuksia. Näitä tunnusmerkkejä voi jokainen uutisvirtaa seuratessaan pohtia.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös