Talouden trendit

Taloustieteen professori: Järjestöt ovat kerjäämisen ammattilaisia

Järjestöt eivät elä omilla tuloillaan vaan ruinaavat rahaa veronmaksajilta, väittää taloustieteen professori Matti Viren.

Mihin Suomessa tarvitaan tuhansia järjestöjä ja organisaatioita, Viren kysyy blogissaan. ”Ymmärtäisin, jos ne olisivat ihmisten vapaaehtoisuuteen perustuvia, mutta kun ne ovat nykyään kaikki veronmaksajien rahoilla toimivia.”

Viren nostaa tikunnokkaan Raha-automaattiyhdistyksen, joka vuosittain syytää yli 300 miljoonaa euroa erilasille järjestöille ja hankkeille. ”Eri ministeriöt ja kunnat kilpailevat RAY:n kanssa rahojen jakamisessa sadoille jopa tuhansille järjestöille. Tulos on vähän sama kuin kehitysavussa: löysä raha tuhoaa kaiken vapaaehtoisuuden ja synnyttää omituisen kerjäläissektorin julkisen vallan ja yksityisen sektorin väliin”, Viren toteaa.

Virenin mukaan järjestöt eivät elä omilla tuloillaan vaan ruinaamalla muilta, käytännössä veronmaksajilta.

Kerjääminen edellyttää jotain tuotetta, jolla voidaan vedota ihmisten jaloimpiin tai alhaisimpiin tunteisiin. ”Yleensä kannattaa tietenkin korostaa hyvyyttä, auttamisen halua, välittämistä, ihmisten hätää ja niin edelleen. Potentiaalinen auttaja ei halua leimautua pahaksi, sydämettömäksi julmuriksi.”

Yksi järjestöjen keino varallisuuden keräämiseen on pelottelu. ”Saatana hukuttaa sinut tulijärveen (tämä oli ennen kuin kirkko itse pelästyi sanomaansa). Maapallo kuumenee ja syttyy palamaan. Uskokoon kuka haluaa, mutta miksi valtion pitäisi tuke näitä pelottelijoita? Eivätkö ne ole vain moderni versio keskiajan anekaupasta?”, Viren lataa.

Professorin mielestä Suomessa on ehkä jopa tuhansia turhia instituutteja ja yhteisöjä, jotka kasvattavat valtion velkataakkaa ilman, että niiden tarpeellisuutta ja tehokkuutta koskaan arvioitaisiin.

Myös järjestöjen avoimuudessa olisi toivomisen varaa.

”Valtaosa niistä ei edes julkista taseitaan tai tuloslaskelmiaan! Ne ovat vain aikojen saatossa kyenneet luomaan itselleen sellaiset verkostot hyvistä ”veljistä” ja aina persaukisista poliitikoista, että kukaan ei tohdi kyseenalaistaa niitä.”

Kun valtion tai kuntien menoja yritetään supistaa, tarjolle esitetään Virenin mukaan vain vanhusten hoitokodit ja sairaaloiden ensiapu.

”Mediakin on ollut aika hampaaton tässä suhteessa; vai koska olette nähneet analyyseja, joissa kyseenalaistettaisiin nykyjärjestelmää. Järjestöissähän on niin kivoja ihmisiä. Ja ne ovat aina samaa mieltä kuin mekin!”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös