Indikaattorit

Teollisuuden tilausten kasvu petti odotukset

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2016 syyskuussa vain 3,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Ennen syyskuuta tilaukset laskivat yhtäjaksoisesti vuoden. Tilausten arvo on edelleen matalalla tasolla. Tammi-syyskuun aikana tilaukset laskivat 10,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos (lähde: Tilastokeskus)

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos (alkuperäinen sarja), % (TOL2008)

Yritykset saivat syyskuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kemianteollisuudessa, metalliteollisuudessa ja tekstiiliteollisuudessa. Kemianteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisestä vuodesta 8,3 prosenttia, metalliteollisuudessa 3,6 prosenttia ja tekstiiliteollisuudessa 1,2 prosenttia. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat vuodentakaisesta 1,4 prosenttia.

Tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen on tuoreisiin tilauslukuihin pettynyt, sillä Nordea odotti noin 10 prosentin tilausten kasvua. Aiemmat kaksi kuukautta olivat lupailleet parempaa kehitystä syyskuulle, Sorjonen toteaa Nordean aamukatsauksessa. Lisäksi viime vuoden vertailulukema, eli vuoden 2015 syyskuu, oli heikoin syyskuu viimeisten kuuden vuoden aikana.

Sorjosen mukaan ei ole nähtävissä käännettä teollisuuden tilausten kehittymisessä. Joitakin poikkeuksellisia kuukausia lukuunottamatta tilausten trendi on ollut laskeva jo vuodesta 2011 lähtien.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös