Talouden trendit

Eurosetelien väärennökset rajussa nousussa

Väärennösten määrä oli noin kaksinkertainen verrattuna vuoden 2015 tilanteeseen, kertoo Suomen Pankki.

Suomessa liikkeessä olevasta setelistöstä löydettiin vuoden 2016 aikana yhteensä 2 171 euroseteliväärennöstä.

Suomen Pankin mukaan väärennösmäärän kasvun selittää pitkälti kuitenkin vuoden 2016 lopussa sattunut yksittäistapaus, jonka yhteydessä Helsingistä löydettiin lähes tuhat heikkolaatuista 500 euron seteliväärennöstä. Tapaus on poliisilla tutkinnassa. Muiden seteliarvojen väärennösmäärät pysyivät samansuuruisina kuin vuonna 2015.

Väärennösten määrä on silti selvästi korkeampi kuin esimerkiksi vuonna 2013, jolloin väärennöksiä löytyi vain 427 kappaletta.

Verraten muihin euromaihin väärennösmäärät ovat Suomessa edelleen pieniä, mikä johtuu Suomen Pankin mukaan muun muassa hyväkuntoisesta setelistöstä. Marraskuussa 2015 laskettiin liikkeeseen uusi 20 euron seteli, ja seuraavaksi liikkeeseen lasketaan uusi 50 euron seteli 4.4.2017.

Uusien turvatekijöiden ansiosta setelin aitouden tarkastaminen on entistä helpompaa. ”Vaikka väärennösten määrä on kasvanut, on väärennöksen saamisen todennäköisyys edelleen erittäin pieni”, toteaa neuvonantaja Jussi Kangas Suomen Pankista. ”On kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota setelin turvatekijöihin seteleitä käsiteltäessä”

Seteliväärennökset Suomessa

Vuonna 2016 Suomesta löydettiin eriarvoisista seteleistä eniten 500 euron väärennöksiä, joita oli yhteensä 1 000 kappaletta. Seuraavaksi eniten oli 50 euron väärennöksiä (446 kpl) ja 20 euron väärennöksiä (342 kpl). Ilman edellä mainittua yhtä tapausta, jossa löydettiin suuri määrä 500 euron väärennöksiä, kokonaismäärä olisi lähellä edellisen vuoden lukua ja 50 euroa olisi väärennetyin seteli.

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joilla setelin aitous voidaan tarkastaa käyttämällä eurojärjestelmän julkaisuista tuttuja yksinkertaisia testejä.

Suomen Pankki neuvoo tunnustelemaan setelin painatusta, katsomaan seteliä ja kallistelemalla sitä. Jos on epävarma yksittäisen setelin aitoudesta, väärennökseksi epäilemäänsä seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito.

Ohjeita ja oppaita setelin aitouden tarkastamiseen löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta: www.suomenpankki.fi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös