Makrotalous

Kiinan talouskasvu kiihtyy, mutta riskejä piisaa

Kiinan talouskasvua rakennetaan velalla, huomauttaa Inderes.

Kiinan talouskasvu kiihtyi hieman vuoden 2016 loppua kohden mentäessä. Aamulla julkaistujen tietojen mukaan maan talous kasvoi 6,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, ja koko vuoden kasvuluvuksi muodostui 6,7 prosenttia. Tämä osui maan hallituksen kasvutavoitteen (6,5-7,0 %) puoliväliin, toteaa Inderes aamukatsauksessaan.

Vaikka maan kasvuluvut ovat kehittyneiden talouksien näkökulmasta kovia, oli vuosittainen kasvu hitainta vuoden 1990 jälkeen. ”Kasvulukujen vahvistumisen taustalla on vähittäinen kuluttajakysynnän vahvistuminen, joka on ollut Kiinan tavoitteena kohti kestävämpää taloutta investointi- ja vientivetoisen kasvun sijaan”, Inderes toteaa.

Maan vähittäismyynti kasvoikin joulukuussa ripeimmin koko vuonna, 10,9 prosenttia vuoden takaisesta.

Inderesin mukaan muutokset talouden rakenteissa ovat kuitenkin hitaita, ja kestää vuosia ennen kuin kuluttajakysynnän kasvulla pystytään paikkaamaan investointien ja viennin laskua.

Kiina investoinnit

Lisäksi huolenaiheena on kasvun rakentuminen pitkälti velan varaan, Inderes huomauttaa. ”Kiinan velkaantumistahti oli viime vuonnakin nopea (luotonannon vuotuinen kasvuvauhti joulukuussa 15,4 %), ja kokonaisvelka kasvoi Bloombergin laskelmien mukaan jo 264 %:iin maan bruttokansantuotteesta vuoden 2016 lopussa (oli 247 % 2015 lopussa). Lainojen kasvu painottuu etenkin yrityssektorille, ja vauhti ei ole pidemmällä aikavälillä kestävää lisäten riskejä rahoitusmarkkinoiden vakaudelle.”

Samaan aikaan Kiinan ulkomaankaupan suhteiden uhkana on analyysitalon mukaan USA:n tänään virkaan astuvan presidentin Donald Trumpin puheet protektionismin lisääntymisestä sekä suuret pääomavirrat Kiinasta ulkomaille, jotka ovat painaneet juanin kurssia ja sulattaneet Kiinan valuuttareservejä.

Kiinan hallitus on kuitenkin reagoinut nopeasti talouskasvun hidastumiseen, kuten viime vuonna nähtiin valtionyhtiöiden investointiharppauksena, ja nopea reagointikyky on yksi Kiinan etu riskien suhteen.

”Mikäli maa haluaa edetä rakenneuudistuksissa ja saattaa talouskasvua kestävämmälle pohjalle, valtionyhtiöiden menojen ja velkaantumisen kiihdyttäminen ei kuitenkaan ole oikea vastaus ympärillä oleviin uhkiin. Se voi kuitenkin siirtää riskien realisoitumista tuleville vuosille.”

Inderes osakeanalyysi mallisalkku sijoittaminen osakkeet

Kommentoi
Ylös
>