Sijoitusideat

Näihin Helsingin pörssin osakkeisiin ammattisijoittaja uskoo

Ilkka Parviainen ammattisijoittaja sijoittaja

Osakesijoittamiseen keskittyvä ammattisijoittaja Ilkka Parviainen paljasti SalkunRakentajan haastattelussa viisi kotimaista suosikkiosakettaan.

Parviaisen peruslähtökohta sijoitusstrategiassaan on sen kurinalainen noudattaminen vuodesta toiseen. ”Oli markkinoilla minkälainen myrsky tai ralli tahansa, suunnitelmassa pysyn. Koskaan ei voi tietää etukäteen, milloin nousu kääntyy laskuksi ja milloin lasku nousuksi”, sijoitusammattilainen kiteyttää.

Markkinaliikkeiden huomioiminen johtaa Parviaisen mukaan vain siihen, että yleensä sijoittaja myöhästyy molempiin suuntiin mentäessä – ja se tulee tosi kalliiksi.

”Ja se vaatisi yliluonnollisia kykyjä, niitä minulla ei ole. Jatkuva ostojen tekeminen karhumarkkinassa vaatii tietenkin hyviä hermoja ja unenlahjoja. Toki hyödynnän painokkaammin noita ajoittain markkinoilla vallitsevia ylilyöntejä ja tunnekuohuja.”

Parviainen keskittyy siis suhdannesyklistä piittaamatta osakepoimintaan, ei markkinaliikkeiden arvailuun. Miten ammattisijoittaja sitten valitsee osakkeensa?

”Parikymmentä yhtiötä asetan paremmuusjärjestykseen ((p/e, p/b ja osinko %), paras sijoitus antaa yhden pisteen, huonoin 20. Maksimipistemäärä on siis 3, huonoin 60”, Parviaine kertoo. Hän sijoittaa jatkuvasti ajallisesti hajauttaen parhaimpiin kohteisiin edellyttäen kuitenkin, ettei huolellisten kotiläksyjen tekeminen ja oman salkun rakenne anna aihetta muuhun painottamiseen.

Tässä Parviaisen tämän hetken suosikkiosakkeet, joita kaikkia hän myös omistaa.

Nordea

”Hyvin johdettu, tehokas pankki. Pankilla on erittäin pätevä johto ja luotan tässä hallituksen puheenjohtajan strategiseen kyvykkyyteen. Pankki keskittyy johdonmukaisesti ydinliiketoimintaan, tehokkuutensa parantamiseen ja osingon nostamiseen”, Parviainen summaa.

Nordean osinkotuotto on yli 6 prosenttia ja Parviainen uskoo osingon arvioin kasvavan jatkossakin.

Osake on myös verrokkeihin nähden edullinen. ”Kurssi noussut kesän pohjista yli 50 % ja lähiaikojen kurssinousun ajurit puuttuvat, mutta pankki on edelleen pohjoismaisiin verrokkeihinsa (SEB, Handelsbanken) verrattuna halpa. Fuusio hollantilaisen Amron kanssa saattaa nousta uudelleen esille tänä vuonna mikä toisi merkittäviä synergia- ja ns. deregulaatiohyötyjä. Erinomainen osinko suojaa merkittävältä kurssilaskulta.”

Telia

Telia on ammattisijoittajan mielestä tyyppiesimerkki markkinapsykologian vaikutuksesta.

”Osake on verrokkeihinsa (Elisa, DNA) nähden alihinnoiteltu. Epävarmuus Euraasian suunnalta painaa osaketta. Kunhan pöly sillä suunnalla laskeutuu, on mahdollisuuksia merkittävään tasokorjaukseen.”

Yhtiö tekee vakaata kassavirtaa, liiketoiminta on helposti ennakoitavaa ja kannattavaa ja osakkeen osinkotuotto on hyvä, yli 5 prosenttia vaikka osinko saattaa tänä keväänä laskeakin. Parviaisen mukaan osake on kurssihistoriansa valossa halpa alle 4 eurossa, oli lähes pohjissa alle 3,5 eurossa.

”Hyvä defensiivinen osake, entistä kuoppaisemmilla markkinoilla salkun arvonvaihteluja tasaamaan”, Parviainen kiteyttää.

Ramirent

Yhtiöllä on uusi johto ja se keskittyy nyt ydinliiketoimintaan ja kannattavuuden parantamiseen. Parviaisen mukaan Ramirent on ollut pitkään alisuorittaja ja jäänyt merkittävästi jälkeen kilpailijastaan Cramosta.

”Näiden yhtiöiden pitäisi edetä rinta rinnan. Nyt ovat mahdollisuudet käänteeseen ja Cramon etumatkan kiinni kuromiseen. Rakentamisen suhdanne tukee osaketta ja ns. konevuokrauksen penetraatio on kasvussa. Hyvä yli 6 %:n osinkotuotto on mahdollinen ja tukee osaketta.”

Amer

Yhtiöllä on erinomaiset kansainväliset urheilubrändit ja niissä vahva markkina-asema, Parviainen kertoo.

Riskiprofiililtaan Amer on hyvä defensiivinen osake entistä kuoppaisimmilla markkinoilla. ”Ei ole minun mittareilla halvimmasta päästä, mutta yhtiöllä on hyvät kasvun ajurit ja mahdollisuudet katteiden nostoihin kannattavuutta tukevasti. Kansainvälisiin jättiverrokkeihinsa nähden edullinen.”

Kurssi ei ole juurikaan noussut viimeisen 12 kk:n aikana joten tasokorjaus yli 30 euron pitäisi tämän vuoden edetessä olla mahdollinen orgaanisen kasvun onnistuessa, ammattisijoittaja tuumaa. Lisäksi aiemmin tehtyjen merkittävien yritysostojen synergiahyödyt on saatu toteutettua.

Nokia

”Upea yhtiö, mutta kaamea omistaa”, Parviainen sanoo pilke silmäkulmassa.

Nyt liiketoiminta on kuitenkin helpommin ennustettavampaa ja vähemmän vuoristoratamaista. ”Olen itse ollut yli 100 pankin fuusiossa mukana, jos ne oikein toteutetaan, on mahdollisuudet merkittäviin kustannussäästöihin ja synergiahyötyihin. Alcatel-Lucent fuusiosta on arvioitu saatavan 1,2 mrd. euron synergiahyödyt jotka näkyvät merkittävämmin v. 2018.”

Taseperusteinen arvostus (P/B) on Parviaisen mukaan matala.

”Sijoitusmenestystäni selittää, että en ole koskaan omistanut suomalaisten suosikkiosaketta Nokiaa. Alle 5 euron kurssi on yhtiön historiassa matala ja uskallan sillä olla nyt mukana.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös