Makrotalous

Mitä nyt, Iso-Britannia?

Ison-Britannian pääministeri Theresa May valotti eilen puheessaan maan tavoitteita tulevien brexit-neuvottelujen suhteen ja teki selväksi, että maa on valmis jättämään EU:n sisämarkkinan ja tulliunionin.

Analyysitalo Inderesin mukaan tämä tarkoittaisi Britannian olevan matkalla kohti kovaa brexitiä, jossa maa uhraa pääsyn sisämarkkinoille saadakseen määräämisoikeuden esimerkiksi maahanmuuttopolitiikkaansa.

Iso-Britannia näyttää suuntaavan katseensa nyt selvästi Euroopan ulkopuolelle. ”Theresa Mayn puheessa oli selvästi esillä Britannian rooli maailmantaloudessa ja globaalien kauppasuhteiden osapuolena EU-suhteiden sijaan, ja May kertoikin keskittyvänsä nyt myös uusien kauppasopimusten tekemiseen EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Niissä etusijalla on todennäköisesti mm. USA:n kanssa tehtävät sopimukset, sillä virkaan astuva presidentti Donald Trump on väläyttänyt Britannian tärkeää roolia USA:n kauppakumppanina”, Inderes toteaa aamukatsauksessaan.

Britannia tähyää muualle maailmaan EU:n lisäksi. ”May kertoi, ettei halua menettää läheisiä suhteitaan EU:n kanssa ja erosta huolimatta hän yrittää neuvotella brittiyrityksille luonnollisesti mahdollisimman edulliset ehdot kauppasuhteille EU:n kanssa.”

Markkinareaktiot Mayn puhetta sulatellessa jäivät suhteellisen maltillisiksi Euroopassa, jossa pääindeksit sulkivat pieneen laskuun.

Rajuinta lasku oli Britannian FTSE 100-indeksissä, joka sulki 1,5 prosenttia miinukselle. Punta kuitenkin vahvistui Mayn puheen aikana sekä euroa että dollaria vastaan. Inderesin mukaan reaktio johtunee epävarmuuden vähenemisestä Britannian omien tavoitteiden suhteen: vaikka neuvottelut eivät ole vielä alkaneet ja EU-maat eivät ole muotoilleet omia ehtojaan EU-erolle, nyt tiedetään ainakin toisen osapuolen lähtökohdat.

Paljon on vielä hämärän peitossa, ja neuvottelujen voi odottaa kestävän vuosia, joten nopeita ratkaisuja ei EU-eron suhteen ole odotettavissa, Inderes ennustaa. Lisäksi May kertoi Britannian ja EU:n tulevaisuudessa tekemän sopimuksen menevän vielä parlamentin hyväksyttäväksi, mikä tulee entisestään pidentämään prosessia.

Puheessaan May varoitti EU-maita käyttämästä Britanniaa varoittavana esimerkkinä muille EUmaille, ja myöntämään mahdollisimman epäedulliset ehdot brexitille. Mikäli Britannia saa neuvoteltua esimerkiksi ulkomaankaupan kannalta edulliset ehdot, voisi se tehdä tien EUeroon muille jäsenmaille entistä houkuttelevammaksi. Analyysitalo uskoo, että tämä mahdollisuus painaa vastapuolen, eli muiden EU-maiden vaakakupissa neuvottelujen aikana.
Inderes osakeanalyysi mallisalkku sijoittaminen osakkeet

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös