Kumppaniblogit

Pörssinousun pohja pettää

Pörssi-indeksit New Yorkissa ja Helsingissä ovat ohittaneet historialliset ennätystasonsa. Voisi luulla, että taloudessa eletään kuumaa nousukautta, mutta kaikkea muuta.

Yhdysvalloissa talouskasvu on hidastunut tasaista tahtia, eikä Suomi ole päässyt tuotannossa edes vuosikymmenen takaiselle tasolle.

Taantuma voi olla hetkellisesti ohi, mutta perustavanlaatuista muutosta kohti kestävää nousua ei ole näkyvissä. Amerikkalainen tutkimusyhtiö Gallup julkaisi joulukuussa selvityksen, joka tyrmää valtavirtaekonomistien ja ennustajien puheet talouden elpymisestä. Gallupin toimitusjohtajan Jim Cliftonin mukaan mitään nousukautta ei ole näkyvissä. Vuodesta 2007 lähtien Yhdysvaltain talous on kasvanut keskimääräin vain noin prosentin vuosivauhtia.

USA talouskasvu

Yhdysvalloissa talouskasvu on hidastunut trendinomaisesti useamman vuosikymmenen.

Suomessa ei ole päästy todelliseen kasvuun lainkaan, sillä kokonaistuotannon määrä oli vuonna 2007 kymmenen miljardia euroa suurempi kuin toissa vuonna. Työttömyys polkee paikallaan, ja hallituksen asettama tavoite työllisyysasteen nostamisesta karkaa yhä kauemmaksi. Talouspolitiikan arviointineuvosto pelkää, että julkisen talouden ongelmat jäävät katteettoman optimismin vuoksi korjaamatta.

Yhdysvalloissa työllisyys on parantunut, mutta palkat laskeneet ja osa-aikaiset työpaikat lisääntyneet, mikä hillitsee kansalaisten kulutushaluja. Pörssinousun hedelmät jakautuvat lisäksi epätasaisesti, sillä varakkain prosentti amerikkalaisista omistaa miltei puolet pörssiosakkaista.

Pörssikurssien, kiinteistöjen ja asuntojen hinnat ovat nousseet, ja nousevat niin kauan kuin raha on halpaa ja sijoittajat uskovat ihmeisiin. Yksi ihme on presidentti Donald Trump, jolta odotetaan talouden lisäelvytystä, verojen alentamista ja normien purkua. Samalla suljetaan silmät inflaation nousulta ja kauppasodilta.

Lyhyen aikavälin ilot saattavat muuttua nopeasti pitkäkestoisiksi murheiksi.

Artikkeli on alunperin julkaistu Talouden tulkki -sivustolla 26.1.2017.

Kommentoi
Ylös
>