Markkinakommentit

Jenkkipörssi Dow Jones ylitti haamurajan Donald Trumpin talouspolitiikkaan siivittämänä

Uusi USA:n presidentti on aloittanut virkakautensa vauhdikkaasti ja Dow Jones -osakeindeksi nousi kaikkien aikojen ennätykseensä.

Uusi USA:n presidentti on aloittanut virkakautensa vauhdikkaasti ja Dow Jones -osakeindeksi nousi kaikkien aikojen ennätykseensä.

USA:n nykyinen presidentti Donald Trump on ehtinyt olla vasta muutaman päivän virassa,mutta tästä huolimatta kuohuttanut päätöksillään jo useaan otteeseen, Inderes toteaa aamukatsauksessaan.

”Trump katsoo politiikassaan selvästi USA:n rajojen sisäpuolelle, ja asettaa oman maan edun muiden edelle. Tästä viimeksi antoi viitteitä vaalilupausten lunastamisen jatkaminen: eilen presidentti allekirjoitti asetuksen, joka valtuuttaa aloittamaan muurin suunnittelun ja rakentamisen USA:n ja Meksikon rajalle”, Inderes toteaa.

Muurin rahoitus on edelleen auki, ja todennäköisesti se tullaan ainakin ensin kustantamaan liittovaltion varoista. Trump on luvannut, että Meksiko tulee maksamaan muurin tavalla tai toisella, mutta tällä hetkellä Meksikon myöntyminen muurin maksajaksi näyttää hyvin epätodennäköiseltä.

Muurin arvioitu kustannus on Inderesin mukaan vähintään 10 miljardia dollaria, mikä rasittaisi osaltaan liittovaltion budjettia.

USA:n budjettialijäämä oli vuoden 2016 lopussa 587 miljardia, eli 3,2 prosenttia BKT:sta. Kun otetaan huomioon myös Trumpin lupaamat veronkevennykset, jotka painaisivat tulopuolta, alijäämään on odotettavissa lisäystä kuluvana vuonna, Inderes ennustaa.

Julkisen talouden riskeistä huolimatta Trumpin vaalilupausten lunastaminen on otettu positiivisesti vastaan markkinoilla.

Pörssinousu on USA:n lisäksi heijastunut myös Eurooppaan. Matala korkotaso ja politiikkaodotukset ovat USA:n vaalien jälkeen ruokkineet kurssinousua, Inderes toteaa.

Kun lisäksi Q4-tuloskausi on alkanut lupaavasti, ja enemmistö mm. S&P 500- indeksin yrityksistä on raportoinut odotukset ylittäneet tulokset, Dow Jones ylitti ensimmäistä kertaa historiassa 20 000 pisteen haamurajan.

Inderesin mukaan Trumpin politiikka on heijastunut myös talousennusteisiin. Viime viikolla IMF kertoi talouspolitiikan uuden suunnan tuovan USA:n kasvuennusteeseen jopa 0,4 prosenttiyksikön tarkistuksen ylöspäin ensi vuodelle. Nykyisellään IMF ennustaa USA:lle 2,3 prosentin kasvua tälle ja 2,5 prosentin kasvua ensi vuodelle.

”Muun maailman kannalta näkymät ovat epävarmempia, sillä vielä ei tiedetä, missä määrin protektionismi USA:ssa lisääntyy lähivuosina”, Inderes toteaa.

Inderes osakeanalyysi mallisalkku sijoittaminen osakkeet

Kommentoi
Ylös
>