Makrotalous

Wall Streetin kuumin puheenaihe: Donald Trumpin verouudistus

Miten Donald Trump aikoo rahoittaa lupaamansa suuren veroalen?

Markkinoilla vallitsee nyt suuri epävarmuus USA:n uuden hallinnon aikomista tarkoista toimista, mutta mahdollisuuksia nähtiin enemmän kuin uhkia, arvioi Nordea varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suominen blogissaan.

”Trumpin ensisijainen tehtävä on tehdä Amerikasta jälleen suuri, mikä vaatii sitä, että talouden on pyörittävä vahvasti. Siksi laajasti uskotaan, että talousmyönteiset uudistukset etenevät nopeasti, kun taas taloudelle haitalliset suunnitelmat joko vesittyvät tai lieventyvät matkan varrella”, Suominen toteaa.

Trumpin työkalupakissa on muutamia selvästi taloutta tukevia aloitteita.

”Heti vaalien jälkeen sijoittajien innostusta keränneiden infrastruktuuripanostusten odotetaan jäävän vähäisiksi, koska niiden ei uskota saavan riittävää poliittista tukea kongressissa.  Sen sijaan yritysten toimintaa rajoittavan sääntelyn väheneminen tai vähintään lisäsääntelyn ehtyminen tukee yrityksiä.”

Suomisen mukaan merkittävin taloustuki on kuitenkin tulossa veroalen kautta. Trumpin suunnitelmissa on sekä yritysten että yksityisten ihmisten verotuksen keventäminen, mikä sopii hyvin republikaanien hallitsemalle kongressillekin.

Veroale ei ole kuitenkaan mikään helppo toimenpide. Yhdysvaltojen liittovaltio on pahasti velkaantunut ja moni muistaa muutaman vuoden takaisen fiscal cliff -kriisin, joka uhkasi ajaa liittovaltion budjetin hallitsemattomaan nousuun.

Veroale tulee liittovaltiolle siis kalliiksi ja siihen täytyy löytää jostain rahoitus.

Suomisen mukaan Wall Streetin kuumin puheenaihe onkin tällä hetkellä verouudistuksen osaksi suunniteltu Border Adjustment Tax. Tämä BAT johtaisi siihen, että yritykset eivät maksaisi vientituloista lainkaan veroja, mutta vastaavasti tuontia ei saisi vähentää lainkaan, mikä johtaisi alkuperäisen suunnitelman mukaan käytännössä noin 25 prosentin tuontiveroon ja vastaavasti tukeen vientiyhtiöille.

”Arviot BAT:n läpimenosta vaihtelivat voimakkaasti. Toisaalta se toisi Trumpille kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun se lisäisi verotuloja ja suosisi kotimaista tuotantoa. Toisaalta se olisi erittäin monimutkainen ja johtaisi inflaation kiihtymiseen, korkojen nousuun ja dollarin vahvistumiseen, mitkä kaikki söisivät talouskasvua”, Suominen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös