Kumppaniblogit

IT-ala sijoituskohteena

Tällä hetkellä useimmat yritykset digitalisoivat liiketoimintaansa ja tekevät isoja panostuksia erilaisiin kehityshankkeisiin. Digitalisaatio avaa kiinnostavia mahdollisuuksia myös sijoittajille. Tässä on muutamia ajatuksiani IT -alasta kiinnostuneiden sijoittajien hyödynnettäväksi.

Konsultointi

Ohjelmistokehitystä, palvelumuotoilua ja liiketoiminnan konsultteja tarjoavilla IT-yrityksillä menee hyvin. Työskentelen itsekin konsulttina, joten minulla on aika hyvä näköala alan tämänhetkiseen tilanteeseen ja tulevaisuuteen.

Ketterät kehitysmenetelmät ovat yleistyneet. Toisin sanoen, kiinteiden ja kiveen hakattujen IT-järjestelmätoimitusten sijaan asiakkaat tilaavat konsultteja suunnittelemaan ja toteuttamaan järjestelmiä. Tämä mahdollistaa huomattavasti joustavamman toimintamallin. Asioita voidaan suunnitella ja toteuttaa pienissä erissä ja suunnitelmia voidaan tarkentaa työn edetessä. Ketterä kehitys vähentää projektien riskejä sekä asiakkaan, että toimittajan päässä ja parantaa onnistumisen mahdollisuuksia. Tämän seurauksena konsulttiyritysten palveluille on kova kysyntä juuri tällä hetkellä.

Alan suurin haaste on sopivien osaajien löytämien. Ohjelmistokehittäjistä, jotka pystyvät toimimaan myös konsulttina on huutava pula. Osaajia ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi ja tämä on suurin este konsulttiyritysten kasvulle. Liiketoimintaa on vaikea kasvattaa orgaanisesti, koska osaajia ei ole riittävästi. Nopeampaa kasvua on mahdollista saavuttaa ainoastaan yritysostojen kautta.

Konsulttiyritysten kannattavuutta rajoittaa korkeat kiinteät kulut; henkilöstökulut kasvavat samassa suhteessa kuin liikevaihto. Alan toimijoiden on myös käytännössä mahdotonta saavuttaa todellista kilpailuetua muihin toimijoihin nähden.

Useimmat konsulttitalot ovat kannattavia ja menestyviä yrityksiä, mutta räjähdysmäistä kasvua niiltä on turha odottaa. Toiminta on kannattavaa, mutta katteet jäävät valitettavan mataliksi. Lue tarkemmin ajatuksiani IT -alan konsultoinnista täältä.

Pilvipalvelut

Pilvipalvelu tarkoittaa Internetin välityksellä tarjottavaa ohjelmistoa, joka ei vaadi asiakaskohtaisia asennuksia tai laitteistoa. Ohjelmistojen siirtyminen pilveen on iso megatrendi, jolla on laajat vaikutukset. Virtuaaliset pilvipalvelualustat mahdollistavan järjestelmien tekemisen pienillä kustannuksilla, kuitenkin niin, että järjestelmän tehoja voidaan kasvattaa loputtomasti käytön kasvaessa. Tämän on avannut pienille startup -yrityksille ja ohjelmistotoimittajille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Suuriakin järjestelmiä voidaan nyt tilata pieniltä toimittajilta. Aikaisemmin vain isot yhtiöt pystyivät toimittamaan isojen järjestelmien vaatiman laajan infran.

Pilvipalveluiden kulut skaalatuvat käytön mukaan. Myös asiakas maksaa palvelusta käytön mukaan, yleensä kuukausittain. Toisin sanoen kulut kasvavat tai kutistuvat liikevaihdon mukana. Toimittajalle pilvipalvelualustojen kulut ovat kuitenkin vain pieni osa asiakkaan maksamasta hinnasta, joten parhaimmillaan pilvipalvelut mahdollistamat huomattavan hyvät katteet. Pilvipalvelua tarjoavan yrityksen liikevaihto voi kasvaa räjähdysmäisesti ilman, että kiinteä kulut nousevat lainkaan. Pilvipalveluiden liiketoimintamalli mahdollistaa sekä räjähdysmäisen kasvun, että hyvät katteet, mikä tekee pilvipalveluita tarjoavista yhtiöistä erittäin kiinnostavia sijoituskohteita. Blogikirjoituksessani olen kirjoittanut tarkemmin pilvipalveluista sijoittajan näkökulmasta.

Esineiden Internet

Esineiden Internet tarkoittaa esineiden liittymistä Internetiin. Tulevaisuudessa kaikki arkipäiväisetkin esineet, kuten kahvinkeittimet, pesukoneet, kiukaat jne. liittyvät Internetiin. Internet ei ole vain ihmisten välistä kommunikointia varten, vaan ihmiset voivat kommunikoida myös erilaisten laitteiden kanssa ja laitteet kommunikoivat keskenään.

Laitteita valmistavat yritykset voivat saada hyvin yksityiskohtaista tietoa asiakkaiden käyttäytymisestä, mitä voidaan hyödyntää tuotesuunnittelussa ja markkinoinnissa. Lisäksi Internet mahdollistaa aivan uudenlaisten palveluiden luomisen fyysisen esineen yhteyteen.

Loppukäyttäjälle tämä mahdollistaa paremman ja monipuolisemman käyttökokemuksen. Käyttäjä voi esimerkiksi ohjata laitteiden toimintaa matkapuhelimen välityksellä ja kaikki mahdolliset tiedot tallentuvat automaattisesti pilveen. Lääkärintarkastusten sijaan ranteessa voisi olla laite, joka seuraa verenpainetta, sydämen toimintaa ja laite voisi ottaa jopa verikokeita. Tämä mahdollistaisi erilaisten sairauksien havaitsemisen varhaisessa vaiheessa ja pidentäisi näin ihmisten elinikää, sekä parantaisi elämän laatua. Samalla yleislääkärit jäisivät työttömäksi – pilvessä oleva seuranta-algoritmi pystyy tekemään paljon tehokkaampia diagnooseja kuin ihminen. Tämä on vain yksi esimerkki sovelluksesta, joka mullistaisi yritysten (tässä tapauksessa lääkäriasemien) liiketoiminnan.

Lue täältä lisää ajatuksistani esineiden Internetistä.

Robotiikka

Robotit yleistyvät hurjaa vauhtia ja ne ovat tulossa osaksi meidän kaikkien arkipäivää. Tälläkin hetkellä robotit ajavat autoja, kirjoittavat YLE:n urheilu-uutisia, tarkistavat veroilmoituksia ja hoitavat asiakaspalvelua chat -kanavilla. Puhumattakaan teollisuusautomaatiosta – teollisuudessa erilaisia robotteja on käytetty jo pitkään.

Esineiden Internet, pilvipalvelut ja konsultointi ovat tietyllä tapaa aika näkymättömiä asioita, mutta robotiikka tulee aiheuttamaan valtavan ja joka paikassa näkyvän muutoksen. Robotiikka tarjoaa valtavia mahdollisuuksia sijoittajille, mutta samalla se luo myös uhkia yksittäisille yrityksille. Muutos tulee olemaan valtava ja se tapahtuu nopeasti. Osa yrityksistä tulee hyötymään muutoksista valtavasti, mutta ne yritykset, jotka eivät pääse kelkkaan mukaan saattavat hävitä kokonaan. Lue lisää robotiikasta sijoittajan näkökulmasta täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös