Oma talous

Onko lompakossasi pelkkä oman pankkisi perusluottokortti?

Useimmilla meistä on käytössään vain oman pankin tarjoama ns. perusluottokortti, eikä kortin ominaisuuksia ole pohdittu sen enempää.

Oman pankin tarjoama perusluottokortti ei ole kuitenkaan aina se kannattavin vaihtoehto, sillä korteissa on oikeasti suuria eroja pankkien välillä – korot vaihtelevat 5 prosentista jopa 20 prosenttiin. Koron lisäksi kuukausittaiset tilinhoitomaksut ja vuosimaksut vaihtelevat huomattavasti: vaikka parin euron ero kuukausittaisessa tilinhoitomaksussa sekä muutaman kymmenen euron ero vuosimaksussa ei äkkiseltään tunnu kovin suurelta, usean vuoden aikana summalla alkaa olla jo merkitystä.

Luottokortin hankkimiseksi ei myöskään tarvitse liittyä toisen pankin asiakkaaksi tai ruveta vaihtamaan pankkia: markkinoilla tarjolla paljon sellaisia luottokortteja, jotka eivät edellytä ko. pankin asiakkuutta. Vaikka olisit täysin tyytyväinen oman pankkisi korttiin, kannattaa jo turvallisuussyistä hankkia toisen pankin kortti. Kahden kortin taktiikka on kätevä mm. tilanteissa, kun oman pankin kortti ei toimi esimerkiksi pidemmästä palvelukatkoksesta johtuen tai jos kortti katoaa tai varastetaan. Lomamatkalla ns. kakkoskortti on myös hyödyllinen, jos toinen kortti joudutaan sulkemaan. Ulkomailla menojen hoitaminen ilman maksukorttia on erittäin vaikeaa. Vuosimaksuttomasta kakkoskortista ei myöskään koidu lisäkustannuksia, jos luottoa ei käytä.

Usein pankkien työntekijätkin omistavat tästä syystä kilpailevan pankin luottokortin. Riskiä voi siis pienentää hankkimalla toisen kortin eri pankista. Tällaisesta kakkoskortista ei tietysti kannata maksaa turhaan kallista vuosimaksua, jos korttia pitää vain varalla. Markkinoilla on kuitenkin tarjolla paljon vuosimaksuttomia kortteja, mitkä eivät vaadi tietyn pankin asiakkuutta.

Esimerkkejä vuosimaksuttomista korteista, jonka hankkimiseksi ei vaadita kyseisen pankin asiakkuutta:

 Vuosi-maksuKorkoTilinhoitomaksuLuottoraja max.Lisätiedot
Aktia Gold Mastercard

0 €10 %3,9 € /lasku (jos luottoa avoimena)5 000 €Myös opiskelijoille, ei opintopistevaatimusta.

Sisältää matkavakuutuksen

Santander MasterCard

0 €14 %4€ /lasku (jos kortilla tapahtumia)10 000 €Kaksi rinnakkaiskorttia veloituksetta
Tuohi MasterCard

0 €12 %5€ /lasku (jos kortilla tapahtumia)10 000 €Sisältää hintaturvavakuutuksen
Stockmann MasterCard

0 €10 %3,5€ /lasku (jos luottoa avoimena)25 000 €Tulee olla Stockmann-kanta-asiakas. Maksutapaetua 0,5% Stockmannilla
Norwegian-kortti

0 €20 %Ei10 000 €Sisältää matkavakuutuksen, kaikista ostoksista kertyy CashPoints-pisteitä
St1 Visa

0 €12 %3,5€ /kk (jos luottoa avoimena, 2,5€ jos tapahtumia kortilla)5 000 €St1 ja Shell-asemilla tehdyistä ostoksista 2 % maksutapaetua, kaikista muista ostoksista 0,5 % maksutapaetua

 

Voit tutustua kortteihin tarkemmin ja vertailla korttien ominaisuuksia esimerkiksi VertaaEnsin.fi:n –luottokorttivertailussa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi
Ylös
>