Sijoitusuutiset

Vastuullisen sijoittamisen joutsenmerkki tulee sijoitusrahastoihin

Vastuullinen sijoittaminen on vahvassa kasvussa, kertoo Motiva Services Oy.

Kuluttajien on pian entistä helpompi tehdä vastuullisia valintoja, kun he haluavat sijoittaa rahojaan. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki on luonut kriteerit sijoitusrahastoille. Sijoitusrahastot ovat täysin uusi aluevaltaus Joutsenmerkille, Motiva Services kertoo Joutsenmerkki-sivuillaan.

Joutsenmerkki teki Pohjoismaisen ministerineuvoston toimesta vuonna 2014 pohjoismaisen esiselvityksen, josta kävi ilmi, että rahastonhoitajat ja sijoittajat ovat kiinnostuneita Joutsenmerkityistä sijoitusrahastoista.

Työ aloitettiin ja nyt Joutsenmerkittyjen sijoitusrahastojen kriteerit ovat lausunnolla helmikuun 2017 loppuun asti. Lausuntoajan jälkeen kriteerit muokataan lopulliseen muotoonsa, ja rahastoyhtiöt voivat hakea Joutsenmerkkiä heinäkuusta alkaen.

”Vastuullinen sijoittaminen on vahvassa kasvussa. Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat vastuullisen sijoittamisen kannattajia. Valmisteilla oleva Joutsenmerkki sijoitusrahastoille kertoo sijoittajille, että ympäristömerkitty sijoitusrahasto sijoittaa yrityksiin, jotka ovat pyrkineet minimoimaan ympäristöriskit sekä tuottavat ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toteaa.

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä. Joutsenmerkittyjen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun eli huomioivat tuotteiden raaka-aineet, valmistuksen, käytön sekä loppusijoituksen. Lisäksi vaatimuksia asetetaan laadulle, terveydelle ja turvallisuudelle.

Joutsenmerkkiä saa käyttää vain tuotteissa ja palveluissa, joille on myönnetty merkin käyttöoikeus.

Ympäristömerkintä hallinnoi Suomessa sekä pohjoismaista ympäristömerkkiä Joutsenmerkkiä. Ympäristömerkinnän asiantuntijat osallistuvat kriteerien laadintaan, käsittelevät hakemuksia ja valvovat merkin luvanhaltijoita. Ympäristömerkinnän tehtäviin kuuluu myös merkkien viestintä ja markkinointi.

Ympäristömerkintä on Motiva Services Oy:n alainen yksikkö. Toiminta saa valtiontukea, mutta suurin osa liikevaihdosta tulee lupatuloista. Ympäristömerkintätyötä Suomessa ohjaa työ- ja elinkeinoministeriön ja ympäristöministeriön koolle kutsuma Ympäristömerkintälautakunta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös