Asunnot ja kiinteistöt

Vinkkejä vaikeuksien välttämiseksi

Vanhaa lastenlaulua mukaillen: ”Muista aina, vuokratessa, montaa vaaraa ompi eessä…”

Yksi vuokralaisistamme jätti tammi-helmikuun vuokrat maksamatta. Katsomme pääsääntöisesti kuukausittain vuokrat, mutta täytyy tunnustaa että tammikuussa se tuli tehtyä liian ylimalkaisesti. Kuin opetuksena meille, juuri silloin yhdeltä asukkaalta oli jäänyt velvollisuutensa maksamatta. Niinpä piti laittaa kovempaa panosta piippuun.

Helmikuun 18. päivä käärimme hihat ja ryhdyimme tekstiviestitse ja kirjeitse yhteydenpitoon kun emme saaneet asukasta soittamalla kiinni. Lähetimme vuokralaiselle kirjallisen varoituksen ja laskun vuokrista. Lisäksi polkaisimme käyntiin virallisen perinnän. Vuokranantajien jäsenetuna perinnän aloittaminen Suomen Perintätoimiston kautta käy helposti. Lähetimme sinne vain jäsennumeron, vuokrasopimuksen ja tiedot puuttuvista maksuista.

Viiden päivän radiohiljaisuuden jälkeen vuokralainen lähetti tekstiviestin ja lupasi hoitaa asian. Ystävällinen, mutta napakka kirjeemme tehosi. Puuttuvat vuokrat ja maaliskuunkin erä oli tilillä 6.3. Perintätoimiston kirje ei edes ehtinyt kolahtaa luukustaa, kun puuttuvat vuokrat oli jo maksettu.

Tästä episodista tuli mieleen muutama vinkki, jotka kannattaa huomioida jo sopimusta tehdessä.

  1. Tee vuokrasopimus kirjallisena, luonnollisesti nimmareiden kera.
  2. Tarkista vuokralaisen henkilöllisyys. Jos kysyt vain hetun, sen voi joku keksiäkin. Sellaistakin on tullut vastaan.
  3. Tarkista vuokratessa luottotiedot. (Yleensä tässä vaiheessa huomaa, jos hetu on keksitty).

Jos allekirjoitettu sopimus puuttuu, hetu on keksitty tai luottotiedoissa on paperitolkulla maksuhäiriömerkintöjä, perintä on yhtä hyödyllistä kuin veden kantaminen kaivoon.

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

1 kommentti

1 kommentti

  1. k

    25.3.2017 at 06:38

    miksi ei voisi periä ilman allekirjoitettua sopimusta jos vuokralainen asuu asunnossa?sopimus katsotaan syntyneeksi jo vuokranmaksun ja asumisen perusteella.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös