Asunnot ja kiinteistöt

Ei oikotietä onneen – 7 vinkkiä aloittelijalle

Vastaan tulee jatkuvasti tarinoita, kuinka joku on menestynyt asuntosijoittajana erilaisilla tyyleillä.

Esimerkiksi eräs sijoittaja oli ostanut uudiskohteita ja rahoittanut omarahoitusosuudet kulutusluotoilla. Ajatuksena oli maksaa kulutusluotot pois, kun uudiskohteissa on alkuun useampi vuosi lyhennysvapaata. Toinen sijoittaja harrasti uudiskohteiden flippaamista niin, että hänen piti saada myytyä kohde ennen kuin se valmistuu, sillä rahaa ei ollut tarpeeksi kaikkien maksuerien maksamiseen. Kolmas innokas kyseli, millä summalla pääsee ”peliin mukaan”. Nämä ovat erittäin riskialttiita sijoitustapoja ja esimerkkejä kun intoa on enemmän kuin harkintaa.

Into tekemiseen on tärkeää ja on hyvä tietää erilaisia tyylejä sijoittaa. Muiden sijoittajien onnistuneiden tarinoiden kuuleminen on parhaimmillaan inspiroivaa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä onnen vaikutus erilaisiin tapahtumiin. Vaikka jokin asia on toiminut edelliset kolme vuotta tai edelliset kymmenen kertaa, ei ole sanottua, että se toimii seuraavalla kerralla. Kymmenen onnistuneen diilin jälkeen saattaa tulla tilanne, jossa menetät näiden diilien generoimat voitot – siksi että sattuma puuttui peliin ja tapahtui jotain, mitä edellisillä kerroilla ei tapahtunut.

Menestystarinoita kuunnellessa on hyvä myös miettiä, onko kyseinen kaveri yksi kymmenestä, joka on onnistunut ja loput yhdeksän nuolevat haavojaan jossain. Vai onko ajatus aidosti monistettavissa toimivaksi toistettavaksi strategiaksi. Olemme sijoittaneet itse asuntoihin yhdessä yli 6 vuotta ja molemmat sitä ennen tahoillamme useamman vuoden. Markkina on kuitenkin ollut meidän puolellamme koko tämän ajan. Jossain vaiheessa tapahtuva isompi muutos markkinoilla on meillekin happotesti miten selviämme huonommista ajoista.

Menemättä sen enempää yksittäisten esimerkkien maailmaan alla seitsemän kohdan lista sinulle, joka olet vielä asuntosijoittamisen alkutaipaleella:

  1. Hankkiudu ylimääräisistä menoista eroon: maksa ylimääräiset kulutusluotot pois ja nollaa luottokorttisi velkasaldo.
  2. Tee taloudestasi ylijäämäinen: kuukausittaisesta palkastasi tulee jäädä joka kuukausi rahaa säästöön. Tie taloudelliseen menestykseen on ylijäämäinen kassavirta ja ylijäämän sijoittaminen.
  3. Säästä sijoitusasuntoon vaadittava omarahoitusosuus: voit lisäksi hyödyntää ylimääräisiä vakuuksia eli esimerkiksi omaa rahaa 10 prosenttia kauppahinnasta, 20 prosenttia lisävakuutta ja 70 prosenttia kohteen kauppahinnasta vakuudeksi. Huom! 90 prosentin velkavipu ei ole suositeltavaa kuin korkeintaan 1-2 asunnolle, kun taloutesi on tasapainossa, mutta isommalle asuntomäärälle näin suuri vipu on ehdottomasti liian riskialtis.
  4. Säästä puskurirahasto: jokaista asuntoa kohden olisi syytä olla 1 000 – 2 000 euroa rahaa säästössä. Lisäksi jemmassa tulee olla 2-3 kuukauden nettopalkka erilaisiin yllättäviin menoihin. Luottokortti ei ole puskurirahasto.
  5. Ymmärrä asuntomarkkinoiden ajurit: asunnon vuokrattavuuden ja myytävyyden kannalta olennaisinta on sijainti. Hyvällä alueella huonokin voi mennä vuokralle, ja tarpeen tullen sitä voi remontoida paremmaksi. Huonolla alueella hyväkään asunto ei välttämättä kiinnosta ketään. Pitkällä aikavälillä muuttovoittoisuus alueellisista tekijöistä ehkäpä se tärkein. Lisäksi on hyvä ymmärtää, että sijoittajavetoisen kysynnän taustalla on matala korkotaso.
  6. Opettele laskemaan vuokratuotto: huomioi laskelmassasi myös kohteen korjausvelka. Näin voit verrata eri kohteita toisiinsa.
  7. Pohjaa sijoituksesi vuokratuottoon: kohteen tarjoama vuokratulo on suhteellisen varma tulonlähde, mikäli sijainti on hyvä. Asuntojen arvonkehitykseen liittyy huomattavasti enemmän epävarmuutta eikä kaikkialla maassa asunnolle välttämättä enää löydy ostajaa, kun haluat realisoida kohteen.

Asuntomarkkinassa on vaikea tulla rikkaaksi vuodessa parissa. Oikotietä onneen ei tässäkään lajissa ole. Parhaiten menestyvät siis ne, jotka ovat kärsivällisesti jaksaneet tehdä sijoittamista pitkään ja ovat markkinalla mukana vielä 20 vuoden päästä.

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös