Oma talous

Auton vuokraaminen ei onnistu ilman luottokorttia

Auton vuokraamiseen liittyy muutama mutka, jotka kannattaa selvittää ennen kuin laskee reissunsa laina-auton varaan. Suurimmat kompastuskivet liittyvät yleensä siihen, että monille tuppaa tulemaan yllätyksenä, että vuokraamiseen tarvitaan luottokortti. Luottokortin vaatiminen on kuitenkin aivan tavallinen käytäntö. Luottokorttia edellytetään auton pääkuskilta.

Luottokortti tarvitaan auton vuokraukseen

Esimerkiksi Hertz sanoo suoraan, ettei auton vuokraaminen ilman luottokorttia onnistu, ja muun muassa Avis ja Sixt vaativat kalliimmissa vuokra-autoissa kahta luottokorttia. Kysymys on siitä, että luottokortissa on luotto-ominaisuus, joka mahdollistaa deposit-summan eli takuusumman varaamisen tililtä. Se on autovuokraamolle tärkeä takuu siitä, että mahdolliset korjaukset voidaan veloittaa asiakkaalta eikä takkiin tule. Takuusumman saa takaisin, kunhan auto palautetaan sovitussa kunnossa autovuokraamoon.

Älä hämäänny siitä, että esimerkiksi Hertzillä on mahdollista maksaa debit-kortilla niin sanottuja ”Maksa nyt-” eli Prepaid-tuotteita verkossa. Tämä ei nimittäin suinkaan tarkoita sitä, ettetkö tarvitsisi silti luottokorttia vuokrauksessa, sillä autoa noudettaessa kuljettajalla on oltava debit-kortin ohella luottokortti. Luottokortin on oltava samalla nimellä kuin debit-kortti, eli äidin tai pikkuserkun luottokortti ei kelpaa. Muista myös tarkastaa autonvuokrausyritykseltä, mitkä luottokortit he hyväksyvät.

Maksuaikakortit käyvät myös

Ainoan poikkeuksen luottokorttisääntöön tekevät niin sanotut maksuaikakortit. Maksuaikakortilla tarkoitetaan maksuaikakorttia, jolla voi maksaa ostoksiaan Suomessa ja ulkomailla, kivijalkakaupoissa ja netissä aivan tavalliseen tapaan. Luottokortista se eroaa siinä, että kuun lopussa sinua odottava lasku on maksettava kokonaisuudessaan pois. Pelkkä minimilyhennyksen tekeminen ei siis riitä. Maksuaikakortteja ovat Suomessa esimerkiksi Amex ja Diners’ Club. Diners’ Club -kortteihin tosin voi liittää myös luotto-ominaisuuden.

Luottokortilla alennusta autonvuokrauksesta

Luottokortti ei ole pätevä kaveri autonvuokrauksessa vain siksi, että se on käytännössä pakollinen. Sen avulla voit saada myös alennusta vuokrahinnasta. Kannattaakin monissa tilanteissa yrittää ottaa pakollisesta pahasta kaikki hyöty irti! Esimerkiksi Eurocard-luottokortilla voit saada jopa 15 prosenttia alennusta Avis- ja Budget -autonvuokraamoista. Kyseinen etu ei rajoitu ainoastaan Suomeen vaan on maailmanlaajuinen.

Toinen kortti, joka tarjoaa tällaisia etuja, on American Express. American Express Gold -kortilla saat Hertz Gold Plus Rewards® -jäsenyyden ilman lisämaksua ja American Express Platinum Card -kortilla saat taas Hertz Gold Plus Rewards® ja Avis kanta-asiakkuusohjelmat maksutta.

Jos sinulla on Finnair Plus -jäsenyys, voit saada myös lentopalkintopisteitä auton vuokrasta. Monet lentoyhtiöt myöntävät tyypillisesti n-5-10% alennuksia jäsenilleen autonvuokraamoihin.

Millainen luottokortti sinulla on? Voit vertailla markkinoiden kaikkia luottokortteja ja niiden etuja helposti esimerkiksi täällä.

Selviydy lyhenneviidakosta

Autoa vuokratessasi ole tarkkana erilaisten lisäkulujen ja lyhenteiden kanssa. Lisäkuluja voi tulla esimerkiksi lisäkuljettajista, kuljettajien nuoresta iästä tai vauvanistuimista. Lue siis tarkkaan vuokrausehdot! Seuraavassa on muutamia yleisiä termejä, joita vilisee vuokrausehdoissa:

ALI (Additional Liability Insurance) tai LIS (Liability Insurance Supplement)

= vastapuolen vahinkojen varalle tietty kiinteä, maan pakollisen liikennevakuutuksen korvauskaton ylittävältä osuudelta maksettava korvaussumma.

CDW (Collision Damage Waiver)

= vuokra-auton vaurioitumisen varalta turva omavastuun poistamiseksi tai pienentämiseksi. Tämä ei automaattisesti tarkoita, että omavastuun saa kokonaan poistettua. Merkitys ja käytännöt vaihtelevat eri maissa.

LDW (Loss Damage Waiver)

= vuokra-auton vaurioitumisen, mutta myös varkausvahinkojen tai vandalismin varalta turva omavastuun poistamiseksi tai pienentämiseksi. Tämä ei automaattisesti tarkoita, että omavastuun saa kokonaan poistettua.

PAI (Personal Accident Insurance)

= kuljettajalle ja matkustajille otettava vakuutus. Vakuutuksesta korvataan vuokra-auton kuljettajan ja matkustajien hoitokulut sekä maksetaan korvaus kuolemantapauksessa.

PEP (Personal Effects Protection) ja PEC (Personal Effects Coverage)

= vuokra-autossa kuljetettavien matkatavaroiden vakuutus.

PERSPRO/CCP (Carefree Personal Protection)

= omien henkilövahinkojen ja matkatavaroiden yhdistelmävakuutus. Tarjoaa lisäturvaa, joka kattaa tiettyjä lääketieteellisiä palveluja hätätapauksessa.

SCDW (Super CDW)

= vuokra-auton vaurioitumisen varalta paras mahdollinen turva, jolla omavastuun saa erittäin pieneksi tai omavastuuta ei jää lainkaan.

STP (Super TP)

= auton varkausturva, jolla omavastuun saa erittäin pieneksi tai omavastuuta ei jää lainkaan.

TP tai THW (Theft Waiver)

= auton varkausturva, johon usein liittyy tietynsuuruinen omavastuu.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Paulaliina Högberg

    21.10.2019 at 11:33

    Vuokrattu auto x2 tänä vuonna ilman luottokorttia. Kohteet Madeira ja Rodos.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös